Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Υποχώρηση 3,8% για τον Nasdaq και 2,8% για τον S&P - Άνοδος για το πετρέλαιο

Wall Street: Υποχώρηση 3,8% για τον Nasdaq και 2,8% για τον S&P - Άνοδος για το πετρέλαιο
629 μονάδες έχασε ο Dow
Υποχώρηση στη Wall Street την Παρασκευή καθώς οι traders αξιολόγησαν την έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Σεπτεμβρίου, η οποία έδειξε ότι το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να μειώνεται και πυροδότησε αύξηση των επιτοκίων.

Ο Dow Jones υποχώρησε 629 μονάδες, ή 2,1% στις 29,297 μονάδες.
Ο S&P 500 έχασε 2,8% στις 3,639 μονάδες,
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 0,68% στις 629,29 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 3,8% στις 10,652 μονάδες.

Οι αριθμοί θέσεων εργασίας της Παρασκευής έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 263.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 275.000. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 3,5%, από 3,7% τον προηγούμενο μήνα, σε ένδειξη ότι η εικόνα των θέσεων εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται ακόμη και όταν η Federal Reserve προσπαθεί να επιβραδύνει την οικονομία με αυξήσεις επιτοκίων για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

«Ενώ τα δεδομένα ήταν περίπου όπως αναμενόταν, η πτώση του ποσοστού ανεργίας είναι φαινομενικά αυτό με το οποίο έχουν εμμονή οι αγορές λόγω του τι σημαίνει για τη Fed», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Financial, Peter Boockvar. «Όταν συνδυάζεται με το χαμηλό επίπεδο των αρχικών αιτήσεων για ανεργία, ο ρυθμός των απολύσεων παραμένει σιωπηλός και αυτό φυσικά κάνει τη Fed να εξοργίζεται για να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της».

Η πτώση του ποσοστού ανεργίας πυροδότησε άλμα στα ποσοστά, επιβαρύνοντας με τη σειρά του τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 4,302%.

Οι απώλειες της Παρασκευής περιόρισαν τα εβδομαδιαία κέρδη . Οι κύριοι δείκτες έχουν απωλέσει τα περισσότερα από τα κέρδη από το ράλι που ξεκίνησε την εβδομάδα. Ο Dow καταγράφει εβδομαδιαία άνοδο 1,8%, ενώ ο S&P ενισχύεται κατά 1,4% και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,7%.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε υψηλό πέντε εβδομάδων την Παρασκευή, αυξημένες και πάλι από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ αυτή την εβδομάδα να κάνει τη μεγαλύτερη μείωση της προσφοράς από το 2020 παρά τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση και αύξηση των επιτοκίων.

Η περικοπή από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έρχεται εν όψει του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο και θα συμπιέσει την προσφορά σε μια ήδη στενή αγορά.

Περί τις 22:40 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 4%, στα 98,28 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate ή WTI σημείωνε άνοδο 5,09% στα 92,90 δολ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης