Ενέργεια

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: Eπενδυτές συζητούν την αύξηση της χωρητικότητας του αγωγού φυσικού αερίου TAP

Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: Eπενδυτές συζητούν την αύξηση της χωρητικότητας του αγωγού φυσικού αερίου TAP

 Οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ιταλία θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος

 

Ξεκίνησαν συνομιλίες μεταξύ των μετόχων του αγωγού Trans-Adriatic για την επέκταση της χωρητικότητάς του, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, λέγοντας ότι απαιτείται γρήγορη πρόοδος για να μπορέσει η χώρα του να ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το Αζερμπαϊτζάν κατέχει το 20% του TAP με άλλους μετόχους που περιλαμβάνουν τις BP, Snam , Fluxys και Enagás .
"Ναι. Έχουμε ήδη ξεκινήσει πρακτικές διαπραγματεύσεις", είπε όταν ρωτήθηκε εάν συζητείται επέκταση.

Μιλώντας στο ετήσιο επιχειρηματικό φόρουμ Ambrosetti στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας, ο Αλίεφ είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν χρειάζεται την ικανότητα του TAP να αναπτυχθεί για να συμμορφωθεί με μια συμφωνία για διπλασιασμό των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια.

"Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνήσαμε έως το 2027 να αυξήσουμε τις εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη δύο φορές, έως και 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Χωρίς την επέκταση του TAP δεν θα είναι δυνατή", είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης. .

«Θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα κοινό επενδυτικό σχέδιο και να το κάνουμε πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

Ο Αλίεφ είπε ότι η Ιταλία είχε λάβει 11,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τα συνολικά 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εξήγαγε το Αζερμπαϊτζάν τον ενάμιση χρόνο από τότε που ξεκίνησε για πρώτη φορά τις εξαγωγές στην Ευρώπη.

Σημείωσε επίσης ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ιταλία θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος.
«Είναι πολύ περισσότερο σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά για περισσότερο αέριο πρέπει να επεκτείνουμε τη χωρητικότητα του TAP από 10 σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», επεσήμανε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης