Ομάδα χωρών της ΕΕ συμφωνεί για την ενίσχυση της υπεράκτιας δυναμικότητας αιολικής ενέργειας

Ομάδα χωρών της ΕΕ συμφωνεί για την ενίσχυση της υπεράκτιας δυναμικότητας αιολικής ενέργειας
Θα επταπλασιάσουν την υπεράκτια δυναμικότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας έως το 2030 στη Βαλτική

Οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύουν με τη Βαλτική Θάλασσα συμφώνησαν να επταπλασιάσουν την υπεράκτια δυναμικότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας έως το 2030 για να μειώσουν την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, δήλωσε την Τρίτη η πρωθυπουργός της Δανίας σύμφωνα με το Reuters.

Οι δεσμεύσεις έρχονται αφότου η Ρωσία είτε μείωσε είτε διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ορισμένες χώρες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Μοιραζόμαστε μεγάλες δυνατότητες για υπεράκτια αιολική ενέργεια», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen σε μια ενεργειακή σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη. «Όσο εξαρτόμαστε από ορυκτά καύσιμα, είμαστε ευάλωτοι».

Η Βαλτική Θάλασσα έχει επί του παρόντος εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ισχύ 2,8 γιγαβάτ (GW), με σχεδόν το σύνολο της στα ύδατα της Δανίας και της Γερμανίας.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετείχαν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και υπουργοί και νομοθέτες από τη Δανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που συνορεύουν με τη Βαλτική Θάλασσα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης