Ενέργεια

O Tσαβούσογλου φωνάζει γιατί ετοιμάζονται μεγάλα deals στα οικόπεδα 5 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ

O Tσαβούσογλου φωνάζει γιατί ετοιμάζονται μεγάλα deals στα οικόπεδα 5 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ
Τι αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του Sigmalive

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι «η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος. Η δίκαιη κατανομή των εσόδων».

Σε δηλώσεις του και αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια, όμως το σημείο αυτό που γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας. Ήδη εμείς δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας».

Σε σχόλιο - απάντησή της η Νατάσα Πηλείδου, ανέφερε, ότι οποιαδήποτε συζήτηση προϋποθέτει δίκαιη λύση του κυπριακού.
Όπως όμως γίνεται αντιληπτό, οι Τούρκοι επιμένουν να μπουν στο παιχνίδι, την ώρα που ο κύκλος των υδρογονανθράκων παίρνει φωτιά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα νέο κύκλο συζητήσεων μεταξύ των ενεργειακών κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ και στην περιοχή ευρύτερα, για από κοινού αξιοποίηση κοιτασμάτων, ανοίγει η ανακάλυψη μεγάλου τομέα φυσικού αερίου στον στόχο Κρόνος, στο τεμάχιο 6.

Όπως αναφέρει η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου στο Σίγμα, «είχαν προηγηθεί κάποιες συζητήσεις μεταξύ διάφορων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο για τη πιθανή συνεργασία ή εξεύρεση συνεργειών και αυτές οι συζητήσεις αναμένεται σίγουρα να εντατικοποιηθούν και θα συμπεριλαμβάνουν και την ENI/TOTAL energies».

Ήδη, μέσα στα σενάρια που εξετάζει η Chevron για μεταφορά φυσικού αερίου από το Αφροδίτη στην Αίγυπτο, έχουν συμπεριληφθεί και συνέργειες με άλλες κοινοπραξίες.

Εάν καταστεί εφικτός ο στόχος κατασκευής κοινών υποδομών, τότε θα μειωθεί το κόστος και θα καταστούν οι επενδύσεις ευκολότερα βιώσιμες.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα ανακάλυψη είναι από μόνη της αξιοποιήσιμη, ενώ σύμφωνα με την Υπουργό, «πλέον δεν τίθεται θέμα μη βιωσιμότητας των επενδύσεων».

Αναμένονται, φυσικά, και τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης στον στόχο «Ζευς -1» και πάλι στο τεμάχιο 6, ενώ, στο κάδρο μπαίνει και η ολοκλήρωση των σεναρίων μεταφοράς του φυσικού αερίου για υπολογισμό του τελικού κόστους, αλλά και η προκαταρκτική συζήτηση με τους αγοραστές.

«Σίγουρα θα γίνει ένα πλάνο ανάπτυξης από την εταιρεία, το οποίο θα υποβληθεί στο υπουργείο ενέργειας για επεξεργασία και έγκριση και βάση εκείνου, θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Υπουργός.

Δυνητικοί αγοραστές είναι τόσο χώρες από την Ε.Ε, όσο και τρίτες χώρες, με το κυριότερο σενάριο, να παραμένει η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για μετέπειτα πώλησή του.
Στόχος της Λευκωσίας, η κατά το μέγιστον κοινή αξιοποίηση των εμπορεύσιμων ποσοτήτων στα διαφορετικά τεμάχια.

Όλα υπό διαπραγμάτευση – Το βλέμμα στο «5» και στο «7»

Προτεραιότητα έχουν τώρα οι έρευνες στο γειτονικό 7, και πάλι από την ENI/TOTAL, αλλά και στο 5, που προσφάτως έχει παραχωρηθεί στην κονοπραξία Exxon Mobil Qatar petroleum, η οποία διαχειρίζεται και το 10.

Το Ζευς – 1, βρίσκεται μεταξύ του Κρόνος και του Καλυψώ, σε περιοχή που δεν εμπίπτει στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις. Εκεί, βρίσκεται ήδη το γεωτρητικό Tungsten Explorer, όπου υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για νέες ποσότητες.

Τα γεωλογικά δεδομένα που προέκυψαν από τη γεώτρηση στο Κρόνος, θεωρούνται ιδιαίτερως χρήσιμα και για το Καλυψώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτεραιοποιείται πλέον το Καλυψώ, στο οποίο έχει ήδη γίνει μια γεώτρηση και αναμένονταν οι ακριβείς ποσότητες, ενώ, στο τραπέζι ίσως πέσουν και άλλα δυνητικά κοιτάσματα στην γύρω περιοχή.

Ισχυρές προοπτικές - Ο ρόλος της Energean

Στο Κρόνος, η χθεσινή ανακάλυψη έδειξε ποσότητα φυσικού αερίου, 2,5 τρις κυβικών ποδιών.

Πολύ κοντά και το κοίτασμα Γλαύκος στο οικόπεδο 10, για το οποίο, οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, εν αναμονή φυσικά, και της ολοκλήρωσης των εν εξελίξει σεισμικών ερευνών τους αμέσως επόμενους μήνες.

Στο κάδρο της κοινής αξιοποίησης και το Αφροδίτη, στο οικόπεδο 12, με επιβεβαιωμένα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, εν αναμονή και τρίτης γεώτρησης, που θα χρησιμοποιηθεί και ως γεώτρηση ανάπτυξης, αρχές του νέου έτους.
Τέλη 2026 με αρχές 2027, αναμένονται οι πρώτες εξαγωγές.

Υπάρχουν πάντως και σκέψεις για αξιοποίηση μέρους του φυσικού αερίου για εσωτερική κατανάλωση, ιδίως, εάν εξευρεθούν μεγάλες ποσότητες, κάτι που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις με τις πετρελαϊκές.

Σ’ αυτό μπορεί να συμβάλλει ο επιδιωκόμενος αγωγός της «Εnergean» από την ισραηλινή ΑΟΖ στην Κύπρο, ο οποίος μπορεί να διασυνδεθεί επίσης με κυπριακά κοιτάσματα.

Η πρόταση αφορά κατασκευή αγωγού και κατόπιν, κατασκευή πλωτής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου, στα ανοιχτά της Κύπρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης