Ενέργεια

Uniper: Ζημιές 12,3 δισ. ευρώ λόγω της κρίσης φυσικού αερίου

Uniper: Ζημιές 12,3 δισ. ευρώ  λόγω της κρίσης φυσικού αερίου

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να δώσει προοπτικές για το 2022 προς το παρόν

 

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper, το μεγαλύτερο θύμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη μέχρι στιγμής, ανακοίνωσε καθαρή ζημία 12,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο εξάμηνο και προειδοποίησε αυτό θα διαρκέσει μέχρι το 2024 για να μπορέσει να πραγματοποιήσει ξανά κέρδη.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, χρειάστηκε να διασωθεί σε μια συμφωνία 15 δισεκατομμυρίων ευρώ με την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, αφού η Μόσχα μείωσε δραστικά τις ροές, αναγκάζοντας την εταιρεία να αγοράζει φυσικό αέριο αλλού σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Το πρόγραμμα διάσωσης αποκάλυψε την εξάρτηση της Γερμανίας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες αντιπροσώπευαν περίπου το 55% του συνόλου πέρυσι, καθώς και το κόστος που σχετίζεται με τις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών για να συνεχίσει να τροφοδοτεί την κορυφαία οικονομία της Ευρώπης.

«Η Uniper παίζει, εδώ και μήνες, κρίσιμο ρόλο στη σταθεροποίηση της παροχής φυσικού αερίου της Γερμανίας - με κόστος δισεκατομμυρίων σε απώλειες που προκύπτουν από την απότομη πτώση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Klaus-Dieter Maubach.

Η Uniper είπε ότι αναμένει μεσαία έως υψηλή μονοψήφια λειτουργική ζημιά δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και ότι το επόμενο έτος θα σηματοδοτήσει ένα μεταβατικό έτος προτού ο όμιλος μπορέσει να βγει από τη «ζώνη απωλειών» το 2024.

Εκτός από τα ίδια κεφάλαια που παρέχονται από το κράτος και μεγαλύτερα δάνεια από την κρατική KfW , η βοήθεια θα έρθει επίσης μέσω εισφοράς φυσικού αερίου που επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους από ακριβότερες αγορές φυσικού αερίου στους πελάτες από τον Οκτώβριο, δήλωσε η Uniper .
Κάτι το οποίο θα μειώσει σημαντικά τις απώλειες από το τέταρτο τρίμηνο και μετά.
Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν περισσότερο από 9%.

Εναλλακτικές προμήθειες

Η Uniper ανέφερε ότι περισσότερο από το ήμισυ της καθαρής απώλειας οφείλεται σε σημαντικά περιορισμένες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Μόσχα, η οποία μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μόλις στο ένα πέμπτο, κατηγορώντας τον ελαττωματικό ή καθυστερημένο εξοπλισμό.

Η ζημία περιλαμβάνει επίσης 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε απομειώσεις που σχετίζονται με τον ακυρωμένο αγωγό Nord Stream 2, τον οποίο η Uniper υποστήριξε οικονομικά, επιπλέον των υπεραξιών της ρωσικής επιχείρησης Unipro.

«Το πιο επείγον καθήκον για την Uniper είναι να βρει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου», είπε ο αναλυτής της Third Bridge, Allegra Dawes, προσθέτοντας ότι αναμένει παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω ενός προγραμματισμένου τερματικού σταθμού στο Wilhelmshaven υπό την ηγεσία της Uniper μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ως μέρος του κρατικού προγράμματος διάσωσης, η Γερμανία θα λάβει το 30% των μετοχών της Uniper και έχει δεσμεύσει 9 δισεκατομμύρια ευρώ πιστωτικών γραμμών μέσω της KfW, εκ των οποίων τα 5 δισεκατομμύρια έχουν αντληθεί.

"Αυτό θα αποτρέψει μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Η κορυφαία προτεραιότητά μας τώρα είναι να εφαρμόσουμε γρήγορα το πακέτο σταθεροποίησης", δήλωσε ο Maubach.
Η Uniper, η οποία αναμένει ότι το πακέτο θα εγκριθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση το φθινόπωρο, είπε ότι πρέπει να περιμένει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς σκέφτεται πρώτα τη διάσωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης