J. Bogas (Endesa): Στην Ισπανία η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο περνά από τις εξαγωγές

J. Bogas (Endesa): Στην Ισπανία η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο περνά από τις εξαγωγές
O CEO της Endesa επανέλαβε ότι πρέπει να αποφευχθεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης νέας πράσινης χωρητικότητας.

Την άποψη ότι η Ισπανία μπορεί «εύκολα» να αντικαταστήσει την έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου και θα πρέπει στην πραγματικότητα να προσπαθήσει να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της στην υπόλοιπη Ευρώπη, εξέφρασε χθες (27/7) ο CEO της ισπανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Endesa, Jose Bogas.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι η χώρα δεν έχει βαθιά εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Λιγότερο από το 10% της ισπανικής ζήτησης φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία», είπε κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου της εταιρείας και υπό το φως του περιορισμού της προμήθειας από τη Μόσχα στην Ευρώπη εν μέσω εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εικόνα της εταιρείας

Στόχος της Ισπανίας, που διαθέτει και την μεγαλύτερη ικανότητα επαναεριοποίησης LNG στην Ευρώπη, πρέπει να είναι ο τριπλασιασμός των εξαγωγών φυσικού αερίου. Στην παρούσα φάση κυμαίνεται στο 11%. Παράλληλα, η εταιρεία σημείωσε αύξηση 20% σε ετήσια βάση στα κέρδη προ τόκων και φόρων στο 1,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τα κέρδη δεν ήταν «εξαιρετικά», καθώς η εταιρεία δεν μετέφερε πλήρως την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες της, όπως είχε επιβάλει η κυβέρνηση, είπε ο Bogas, με τις τιμές χονδρικής ενέργειας να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των ρωσικών περιορισμών εφοδιασμού.

Στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου

Η Endesa είχε ήδη αντισταθμίσει όλη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το 2022 και το 88% της παραγωγής για το επόμενο έτος κυμαίνεται στα 65 ευρώ/ MWh σε διμερείς συμβάσεις μεταξύ των θυγατρικών της παραγωγής και προμήθειας, σχεδόν αμετάβλητα από τον Μάιο. Αυτό ήταν κάτω από το επίπεδο των 67 ευρώ/MWh που η ισπανική κυβέρνηση έκρινε «λογικό», είπε ο Bogas.

Όσον αφορά έναν νέο απροσδόκητο φόρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας, ο CEO της Endesa επανέλαβε ότι πρέπει να αποφευχθεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης νέας πράσινης χωρητικότητας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Enagas, προκειμένου να απαγαλακτιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, διέθεσε πρόσφατα 2 δισ. ευρώ σε επενδύσεις έως το 2030 για τρεις νέες διασυνδέσεις φυσικού αερίου με την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης