Ενέργεια

Νέα άνοδος 12% των TTF μετά τις νέες ανακοινώσεις της Gazprom για μείωση στο 20% της δυναμικότητας

tags :
Νέα άνοδος 12% των TTF μετά τις νέες ανακοινώσεις της Gazprom για μείωση στο 20% της δυναμικότητας
Σε συντήρηση μιας ακόμα τουρμπίνας προχωρά η ρωσική εταιρία
Το ρεκόρ του περασμένου Μαρτίου προσεγγίζει και πάλι η τιμή του φυσικού αερίου TTF καθώς η Ρωσία συνεχίζει και σκληραίνει το μαρτύριο της σταγόνας σε βάρος της Ευρώπης.
Χθες η Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά μια άλλη τουρμπίνα στον αγωγό Nord Stream 1 προς τη Γερμανία και ότι οι ροές φυσικού αερίου θα μειωθούν στο 1/5 της χωρητικότητας του αγωγού.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν η τιμή των συμβολαίων φυσικού αερίου για τον Αύγουστο να εκτιναχθούν στα 179 ευρώ/MWh σημειώνοντας άνοδο κατά 11,970%.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η διακοπή του φυσικού αερίου προκλήθηκε από ζητήματα συντήρησης και τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom η μεταφορά φυσικού αερίου από τις 04:00 GMT την Τετάρτη θα μειωθεί στα 33 εκατ. κ.μ. την ημέρα, δηλαδή στο 20% της χωρητικότητας του.
Στο μέτωπο του ηλεκτρισμού οι τιμές παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη σε όλα την Ευρώπη. Για σήμερα στην ελληνική χονδρική αγορά η τιμή διαμορφώθηκε στα 452 ευρώ/MWh με τη μέγιστη στα 651 ευρώ/MWh και την ελάχιστη στα 302 ευρώ/MWh.

Με τη ζήτηση στις 205 GWh και τον καύσωνα σε πλήρη εξέλιξη η συμμετοχή των ΑΠΕ ήταν μειωμένη μόλις στο 22% του μίγματος, ενώ το φυσικό αέριο εκτοξεύτηκε στο 43,4% . Η χρήση του λιγνίτη ήταν αυξημένη στο 17,8% όμως όπως φαίνεται δεν επαρκεί για να περιορίσει την εκτόξευση της μέσης τιμής. Τα υδροηλεκτρικά συμμετέχουν σταθερά στο 6,2%.
Αντίστοιχα υψηλές είναι σήμερα οι τιμές και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Γαλλία είναι στα 532 ευρώ/MWh, στη Βουλγαρία 433 ευρώ/MWh και στην Ιταλία 521 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης