Ενέργεια

Σε ιστορικά υψηλά οι παραδόσεις της Gazprom στην Κίνα

Σε ιστορικά υψηλά οι παραδόσεις της Gazprom στην Κίνα
Σε νέα ιστορικά υψηλά κινούνται οι ημερήσιες παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom προς στην Κίνα την ώρα που οι παραδόσεις προς Ευρωπαίους πελάτες παραμένουν σε χαμηλά πολλών ετών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αύξηση των εξαγωγών της Gazprom προς την Ασία δεν αποτελεί άμεση αντίδραση στην επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση, αλλά είναι ενδεικτική μιας μακροπρόθεσμης αναδιάταξης των ενεργειακών ροών που πιθανώς υποβοηθείται και επιταχύνεται λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουρκανίας.

Η Ρωσία άρχισε να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Κίνα στα τέλη του 2019, και οι αποστολές φυσικού αερίου προς την Ασία αυξάνονται σταθερά, φθάνοντας τουλάχιστον τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το πρώτο εξάμηνο το 2022, σε σύγκριση με τα 10,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που παραδόθηκαν το 2021.

Τον Φεβρουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επισκέφθηκε το Πεκίνο, πριν την έναρξη του πολέμου, και η Gazprom υπέγραψε μια δεύτερη συμφωνία για την παράδοση επιπλέον 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως σε 25 χρόνια μέσω ενός νέου αγωγού. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία υπέγραψε επίσης σύμβαση για το σχεδιασμό της σύνδεσης Soyuz Vostok σε όλη τη Μογγολία προς την Κίνα, η οποία θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Διακοπή ροών στην Ευρώπη

Η Gazprom έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς ορισμένους ευρωπαίους πελάτες της αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Κρεμλίνου να πληρώνονται σε ρούβλια.
Η Ρωσία στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο μέσω αγωγών στην Ουκρανία και μέσω της σύνδεσης Nord Stream στη Γερμανία λόγω της διαμάχης με τη Siemens Energy AG για τους αεριοστρόβιλους.

Δεν υπάρχει άμεση φυσική σύνδεση ανάμεσα στις δύο τάσεις. Η Gazprom προμηθεύει αέριο στην Κίνα από τα κοιτάσματα της ανατολικής Σιβηρίας, τα οποία δεν συνδέονται με τους αγωγούς της που οδεύουν προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, η εταιρεία εργάζεται για την κατασκευή μιας διασύνδεσης που θα μπορούσε να της επιτρέψει να ανακατευθύνει το φυσικό αέριο από τους ευρωπαίους γείτονές της σε νέους πελάτες στην Ασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης