Ενέργεια

Reuters: Η επιστολή της Gazprom για force majeure στην προμήθεια αερίου - Στροφή προς ανατολάς

Reuters: Η επιστολή της Gazprom για force majeure στην προμήθεια αερίου - Στροφή προς ανατολάς
Η επιστολή που επικαλείται το πρακτορείο αφορά προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος βρίσκεται υπό συντήρηση, μια σημαντική οδό ανεφοδιασμού προς τη Γερμανία και πέρα ​​από αυτήν.
Σχετικά Άρθρα

Την επιστολή του ρωσικού κολοσσού Gazprom ενέργειας για «κατάσταση ανωτέρας βίας» σε έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές φυσικού αερίου, αναφορικά με τις διαταραχές στον εφοδιασμό, αποκαλύπτει το Reuters.
Ειδικότερα, στην επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου, η Gazprom επικαλέστηκε «force majeure» (σσ. ανωτέρα βία) σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας σε αέριο την Ευρώπη, λόγω «έκτακτων» περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.

Η ρήτρα force majeure, την επικαλείται μια επιχείρηση όταν πλήττεται από κάτι πέρα από τον έλεγχό της, ισχύει για παραδόσεις που ξεκινούν από τις 14 Ιουνίου.
Πηγή είπε ότι η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος βρίσκεται υπό συντήρηση, μια σημαντική οδό ανεφοδιασμού προς τη Γερμανία και πέρα ​​από αυτή.
«Η επίκληση ανωτέρας βίας, που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση υποστεί μια ζημιά από κάτι πέρα από τον έλεγχό της, πιθανότατα θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης» μεταδίδει το Reuters.

Uniper: Λάβαμε επιστολή από την Gazpom

Η γερμανική Uniper ανακοίνωσε ότι έλαβε επιστολή από την Gazprom που επικαλείται «force majeure» για τις παλιότερες αλλά και τις τρέχουσες παραδόσεις.
«Το θωρούμε αδικαιολόγητο και έχουμε επισήμως απορρίψει την ενεργοποίηση της ρήτρας» ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία.
Η Gazprom δεν απάντησε σε ερώτηση του πρακτορείου για σχολιασμό.

Καθ'οδόν η τουρμπίνα

Σημειώμεται, πως όπως ανέφερε νωρίτερα το worldenergynews ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-1 στη Γερμανία με αεροπλάνο χθες Κυριακή, 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής, ανέφερει το Reuters επικαλούμενο την γερμανική εφημερίδα Kommersant και άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Θα χρειαστούν άλλες πέντε έως επτά ημέρες για να φτάσει ο στρόβιλος στη Ρωσία, εάν δεν υπάρχουν προβλήματα με την επιμέλεια και τα τελωνεία, ανέφερε η εφημερίδα.
Στα 166 ευρώ / MWh κινείται σήμερα το πρωί 18/7 η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο, για τα συμβόλαια Αυγούστου 2022, με άνοδο 4%.
Υψηλό ημέρας, ως αυτή την ώρα 168 ευρώ. 

Ανοδικά οι παραδόσεις στην Κίνα

Παράλληλα σε νέα ιστορικά υψηλά κινούνται οι ημερήσιες παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom προς στην Κίνα την ώρα που οι παραδόσεις προς Ευρωπαίους πελάτες παραμένουν σε χαμηλά πολλών ετών, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η αύξηση των εξαγωγών της Gazprom προς την Ασία δεν αποτελεί άμεση αντίδραση στην επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση, αλλά είναι ενδεικτική μιας μακροπρόθεσμης αναδιάταξης των ενεργειακών ροών που πιθανώς υποβοηθείται και επιταχύνεται λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουρκανίας.

Παράλληλα οι ροές φυσικού αερίου προς Ανατολάς μέσω του αγωγού Yamal-Europe από τη Γερμανία προς την Πολωνία αυξήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας διαχείρισης αγωγών Gascade τη Δευτέρα.
Οι ροές εξόδου στο σημείο Mallnow στα γερμανικά σύνορα ήταν 3.460.304 kWh/h έναντι 3.044.047 τα μεσάνυχτα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης