Ενέργεια

Nord Stream 1: Τέλη Αυγούστου η επαναλειτουργία του αγωγού σύμφωνα με τους αναλυτές

Nord Stream 1: Τέλη Αυγούστου η επαναλειτουργία του αγωγού σύμφωνα με τους αναλυτές
Τι εκτιμούν top αναλυτές της αγοράς για το κρίσιμο θέμα επαναλειτουργίας του Nord Stream 1
Σχετικά Άρθρα

Η συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 μπορεί να συνεχιστεί πέρα ​​από την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης την επόμενη εβδομάδα, αλλά πιθανότατα θα επιστρέψει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, δηλαδή Αυγούστου, δήλωσαν αναλυτές, σύμφωνα με το Montel.

Όπως είναι γνωστό, η συντήρηση του βασικού αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας έχει ξεκινήσει για 10 ημέρες (11-21/7). Ωστόσο, υπάρχει η πεποίθηση ευρέως ότι δεν αναμένεται να επιστρέψει μετά από αυτήν την περίοδο σε λειτουργία.

Οι εκτιμήσεις  των ειδικών

Σύμφωνα με την Lauren Broadfield, αναλύτρια της Energy Aspects, είναι πιθανό να υπάρξει εκτεταμένη διακοπή λειτουργίας, αλλά ότι οι ροές θα μπορούσαν να επαναληφθούν από τα τέλη Αυγούστου. «Αναμένουμε ότι οι ροές θα αυξηθούν ξανά τον Σεπτέμβριο, πριν φτάσουν τα 125 (mcm) εκατ. κυβικά μέτρα /ημέρα τον Οκτώβριο», είπε, σημειώνοντας," ότι η παραγωγή από ορισμένα κοιτάσματα θα πρέπει να αυξηθεί πριν από το χειμώνα, εάν η Ρωσία ήθελε να διατηρήσει «επαρκή ευελιξία» στο εγχώριο ισοζύγιο της» εξήγησε.

Σημειώνεται ότι πριν από την τρέχουσα διακοπή, η Gazprom είχε ήδη μειώσει τις ροές στο 40% περίπου της χωρητικότητας – ή περίπου 65 εκατ. cm/ημέρα – επικαλούμενη ζητήματα συντήρησης που σχετίζονται με την καθυστερημένη παράδοση του αεροστροβίλου από τον Καναδά, λόγω των κυρώσεων της στη Ρωσία.

Η καναδική κυβέρνηση συμφώνησε αυτήν την εβδομάδα σε μια προσωρινή εξαίρεση των ρωσικών κυρώσεων που επιτρέπει την επιστροφή των εξαρτημάτων που απαιτούνται για την επανέναρξη των εξαγωγικών εργασιών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» την απόφαση που πήρε η χώρα του για την επιστροφή του αεριοστροβίλου της Ρωσίας.

«Πολιτικές εντάσεις και εσκεμμένη αδράνεια»

Η Broadfield είπε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να επιδιώκει να εμποδίσει την ικανότητα της Ευρώπης να φτάσει σε επαρκή αποθέματα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να «δημιουργήσει πολιτικές επιπτώσεις» από τις υψηλές τιμές και να ενισχύσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Παράλληλα, ο Jason Durden επικεφαλής αγορών ενέργειας και διαχείρισης κινδύνων στη συμβουλευτική εταιρεία Alfa Energy, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Gazprom να καθυστερήσει την επανέναρξη των ροών. Ωστόσο, σημείωσε ότι η εταιρεία θα εξακολουθήσει να προσπαθεί να διαταράξει την αγορά «όσο μπορεί», ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι η Ρωσία έχει πολλές επιλογές στο τραπέζι, με το σκεπτικό των αποφάσεών της να στηρίζεται στην εσκεμμένη αδράνεια του Nord Stream 1. Και όλα αυτά, όπως ανέφερε η αναλύτρια της Rystad Energy, Nikoline Bromander, « ενώ η Ευρώπη μετρούσε αντίστροφα για την επιστροφή του αγωγού μετά την επισκευή. Η επανέναρξη θα εξαρτηθεί από τους καναδικούς στρόβιλους από τη Siemens που θα φτάσουν στη Ρωσία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης