Ενέργεια

Δεν συναινεί το Κίεβο στην παράδοση της τουρμπίνας φυσικού αερίου στη Gazprom

Δεν συναινεί το Κίεβο στην παράδοση της τουρμπίνας φυσικού αερίου στη Gazprom
Μία υψηλόβαθμη πηγή στο υπουργείο Ενέργειας δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει πληροφορίες ότι ο Καναδάς προετοιμάζεται για να παραδώσει την τουρμπίνα
Σχετικά Άρθρα

Η Ουκρανία είναι αντίθετη στην παράδοση μιας τουρμπίνας από τον Καναδά στη ρωσική Gazprom για την αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έρθει σε αντίθεση με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, στο Reuters μία πηγή του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

Η Gazprom μείωσε την ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 μόλις στο 40% της μεταφορικής ικανότητας του τον προηγούμενο μήνα, ενώ επικαλέστηκε την καθυστέρηση στην επιστροφή εξοπλισμού που δέχεται τεχνική συντήρηση από τη γερμανική Siemens Energy στον Καναδά.

«Οι κυρώσεις απαγορεύουν την μεταφορά οποιουδήποτε εξοπλισμού σχετίζεται με το φυσικό αέριο» δήλωσε η πηγή του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

Προσπάθεια για απόρριψη της δικαιολογίας

Μία υψηλόβαθμη πηγή στο υπουργείο Ενέργειας δήλωσε στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει πληροφορίες ότι ο Καναδάς προετοιμάζεται για να παραδώσει την τουρμπίνα.

Η απόφαση για την επιστροφή της τουρμπίνας έχει ήδη ληφθεί, όπως δήλωσε μία πηγή που έχει λάβει σχετική πληροφόρηση για το ζήτημα αυτό, προσθέτοντας ότι ο Καναδάς και η Γερμανία δεν επιθυμούν η τουρμπίνα να είναι μία δικαιολογία για τη Ρωσία για να μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Μάλιστα, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο προσπάθησε τον Ιούνιο να πείσει τον Καναδά να μην επιστρέψει την τουρμπίνα στην Gazprom, σύμφωνα με μία επιστολή που διάβασε το Reuters.Ο υπουργός υποστήριξε στην επιστολή αυτή ότι η Ρωσία διαθέτει ακόμη μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του δικτύου της, χωρίς την τουρμπίνα που βρίσκεται στον Καναδά.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την παροχή φυσικού αερίου ως όπλο για την άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου, προκειμένου να άρουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, καθώς αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

H μείωση χωρητικότητας του Nord Stream

Στις 14 Ιουνίου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream λόγω προβλημάτων με τα αντλιοστάσια φυσικού αερίου από τη Siemens μετά από επισκευές και εντοπισμένες τεχνικές δυσλειτουργίες των κινητήρων. Ένας από τους στρόβιλους, που κατασκευάστηκε στον Καναδά από τη Siemens Energy, στάλθηκε στο Μόντρεαλ για επισκευή.

Ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι είναι αδύνατο να επιστρέψει ο επισκευασμένος στρόβιλος στη Γερμανία λόγω των καναδικών κυρώσεων κατά της ρωσικής βιομηχανίας.
Οι καναδικές αρχές ταξινόμησαν τον στρόβιλο ως αντικείμενο διπλής χρήσης και αρνήθηκαν να τον επιστρέψουν μετά από τις επισκευές.
Ως αποτέλεσμα, η χωρητικότητα του Nord Stream μειώθηκε κατά 40% σε δύο ημέρες.
Από τις 11 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου, ο αγωγός θα είναι κλειστός λόγω συντήρησης.

Zelensky: Η Ουκρανία δεν θα παραδώσει τα εδάφη της στην Ρωσία

Ο ουκρανικός λαός δεν πρόκειται να παραδώσει κανένα μέρος των εδαφών του, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky.
«Οι Ουκρανοί δεν είναι έτοιμοι να παραδώσουν τη γη τους, να δεχτούν ότι αυτά τα εδάφη ανήκουν στη Ρωσία» τόνισε σε συνέντευξή του στο CNN.
«Μιλάμε για αυτό όλη την ώρα και σκοπεύουμε να το αποδείξουμε»

Ο Zelensky τόνισε επίσης ότι δεν βλέπει «καμία άλλη εγγύηση ασφάλειας εκτός από το ΝΑΤΟ».
Κατά τη γνώμη του, «η απόφαση να μην δεχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ είναι λάθος».

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, υιοθετήθηκε μια πολιτική δήλωση ότι «η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν τελικά μέλη του ΝΑΤΟ», αλλά η συμμαχία αρνήθηκε να παράσχει και στις δύο χώρες ένα Σχέδιο Ένταξης, το οποίο είναι το πρώτο βήμα στην νομική διαδικασία προσχώρησης στον οργανισμό.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης