Ενέργεια

Το «κόλπο γκρόσο» της Κίνας με τον φθηνό ρωσικό άνθρακα λόγω momentum

Το «κόλπο γκρόσο» της Κίνας με τον φθηνό ρωσικό άνθρακα λόγω momentum
Οι ρωσικές θαλάσσιες παραδόσεις άνθρακα προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 55% σε 6,2 εκατ. τόνους τις πρώτες 28 ημέρες του Ιουνίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι

Οι αποστολές άνθρακα της Ρωσίας στην Κίνα αυξάνονται παρόλο που οι συνολικές αποστολές στην Κίνα έχουν μειωθεί, σύμφωνα με νέα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, που αναμεταδίδει το CNBC.

Οι ρωσικές θαλάσσιες παραδόσεις άνθρακα προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 55% σε 6,2 εκατ. τόνους τις πρώτες 28 ημέρες του Ιουνίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τον Μάιο, οι ρωσικές θαλάσσιες προμήθειες προς την Κίνα αυξήθηκαν επίσης κατά 20% σε ετήσια βάση σε 5,5 εκατομμύρια τόνους.

Αύξηση της εγχώριας παραγωγής

Σημειώνεται ότι η εγχώρια παραγωγή στην Κίνα έχει επίσης αυξηθεί. Τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας έδειξαν ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, η παραγωγή ακατέργαστου άνθρακα αυξήθηκε κατά 10,4% σε ετήσια βάση σε 1,81 δισ. τόνους, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν σε περίπου 96 εκατομμύρια τόνους - μειωμένες κατά 13,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

«Παρά τη χαμηλότερη ζήτηση και την υψηλότερη εγχώρια παραγωγή άνθρακα, η Κίνα αγοράζει σημαντικά περισσότερο ρωσικό άνθρακα από τον Μάιο του 2022. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία έχει προσφέρει πολύ μεγάλες εκπτώσεις σε σχέσεις με τις διεθνείς τιμές άνθρακα», δήλωσε στο CNBC ο αναπληρωτής διευθυντής της S&P Global Market Intelligence Pranay Shukla.

Η νέα πραγματικότητα

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός και εξαγωγέας άνθρακα. Αλλά μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει αναγκαστεί να πωλεί άνθρακα με έκπτωση, αφού χώρες όπως η Ιαπωνία απαγόρευσαν τις ρωσικές εισαγωγές. «Οι συνολικές εισαγωγές άνθρακα στην ηπειρωτική Κίνα ήταν χαμηλότερες λόγω της μειωμένης ζήτησης εξαιτίας της εφαρμογής του lockdown σύμφωνα με την αυστηρή πολιτική "μηδενικής COVID», δήλωσε ο Shukla.

Στην Κίνα τα βλέμματα

Λόγω του ότι η Κίνα επιστρέφει σταδιακά και σταθερά στην κανονικότητα, είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι εισαγωγές άνθρακα. Κάτι τέτοιο θα  μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του άνθρακα προς τα πάνω, προσθέτοντας στον ήδη αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό.

«Η αγορά θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τη ζήτηση του τρίτου τριμήνου από την Κίνα, καθώς μια αύξηση της ζήτησης εδώ θα μπορούσε να δει τις διεθνείς τιμές του άνθρακα να αυξάνονται σε δυσθεώρητα επίπεδα», δήλωσε ο Shukla.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης