Ενέργεια

Το κοίτασμα Northfield East ανοίγει σε ConocoPhillips και EXXON με 28,7 δισ δολ joint venture

Το κοίτασμα Northfield East ανοίγει σε ConocoPhillips και EXXON με 28,7 δισ δολ joint venture
Η QatarEnergy και η ConocoPhillips θα γίνουν εταίροι όπως επίσης και με την EXXON

Σταματημό δεν έχουν οι συνεργασίες της QatarEnergy για την επέκταση του πεδίου γεωτρήσεων φυσικού αερίου Northfield East, που ανέρχεται στα 28,7 δις. δολ. Η εταιρεία του Κατάρ έχει ανακοινώσει αρχικά μια συνεργασία με τη γαλλική TotalEnergies, στη συνέχεια με την ιταλική Eni και τώρα με την ConocoPhillips.
Παράλληλα η EXXON θα πάρει ποσοστό 6,25%.

Ο Saad Sherida Al-Kaabi, Διευθύνων Σύμβουλος της QatarEnergy, και ο Ryan Lance, Διευθύνων Σύμβουλος της ConocoPhillips, υπέγραψαν τη συμφωνία συνεργασίας κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα.

Οι όροι της συμφωνίας

Όπως ορίζει η συμφωνία, η QatarEnergy και η ConocoPhillips θα γίνουν εταίροι σε μια νέα εταιρεία κοινοπραξίας (JV), στην οποία η QatarEnergy θα κατέχει το 75%, η ConocoPhillips θα κατέχει το υπόλοιπο 25%. Η JV με τη σειρά της θα κατέχει το 12,5% του συνολικού έργου NFE, το οποίο έχει συνολική χωρητικότητα LNG 32 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της QatarEnergy υπογράμμισε ότι: «Σήμερα, υπογράφουμε μια νέα συμφωνία συνεργασίας που θα ενισχύσει περαιτέρω τη σχέση μας και θα μας επιτρέψει να επωφεληθούμε από την ευρεία εμπειρία της ConocoPhillips στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου έργου επέκτασης LNG στον κόσμο. Η συνεργασία μας από κοινού θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τον στόχο μας για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας LNG της Πολιτείας του Κατάρ από 77 σε 110 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέσω του έργου North Field East, το οποίο θα ξεκινήσει την παραγωγή το 2026.

Η συνεργασία μας θα βοηθήσει στην παραγωγή καθαρότερης ενέργειας για την κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης και την επίτευξη μιας ρεαλιστικής ενεργειακής μετάβασης προς την επίτευξη των στόχων μας για την κλιματική αλλαγή χάρη στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του έργου, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης και δέσμευσης άνθρακα και άλλων τεχνολογιών που αναπτύσσονται σε αυτό το έργο».

Ο Lance δήλωσε σχετικά ότι: «Η ConocoPhillips είναι στην ευχάριστη θέση να βασιστεί στη μακρά ιστορία της συνεργασίας μας με την QatarEnergy και να συμμετάσχει σε αυτήν την επόμενη φάση ανάπτυξης του Βόρειου Πεδίου του Κατάρ. Αναγνωρίζουμε ότι το LNG διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση».

Τέλος, σύμφωνα με την QatarEnergy, το έργο NFE χρησιμοποιεί τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης και δέσμευσης άνθρακα, για να μειώσει το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα του έργου στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης