Ενέργεια

Η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Ινδίας

Η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Ινδίας

Τον Μάιο τα ινδικά διυλιστήρια έλαβαν περίπου 819.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) ρωσικό πετρέλαιο, το υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση με περίπου 277,00 τον Απρίλιο

 

Η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας τον Μάιο, οδηγώντας τη Σαουδική Αραβία στην τρίτη θέση, αλλά εξακολουθεί να είναι πίσω από το Ιράκ που παραμένει το Νο. 1, σύμφωνα με στοιχεία από εμπορικές πηγές.

Τον Μάιο τα ινδικά διυλιστήρια έλαβαν περίπου 819.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) ρωσικό πετρέλαιο, το υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση με περίπου 277,00 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία ώθησαν πολλούς εισαγωγείς πετρελαίου να αποφύγουν το εμπόριο με τη Μόσχα, ωθώντας τις τιμές spot για το ρωσικό αργό σε ρεκόρ εκπτώσεων έναντι άλλων ποιοτήτων.

Αυτό έδωσε στα ινδικά διυλιστήρια, τα οποία σπάνια αγόραζαν ρωσικό πετρέλαιο λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς, μια ευκαιρία να αγοράσουν αργό σε χαμηλή τιμή.

Οι ρωσικές ποιότητες αντιπροσώπευαν περίπου το 16,5% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της Ινδίας τον Μάιο και συνέβαλαν στην αύξηση του μεριδίου του πετρελαίου από την C.I.S. χώρες σε περίπου 20,5%, ενώ από τη Μέση Ανατολή μειώθηκε σε περίπου 59,5% %.

Το μερίδιο του αφρικανικού πετρελαίου στις εισαγωγές αργού της Ινδίας τον περασμένο μήνα αυξήθηκε στο 11,5% από 5,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

"Εάν θέλετε να ενισχύσετε την παραγωγή ντίζελ και αεροπορικών καυσίμων, τότε χρειάζεστε ποιότητες Νιγηρίας και Αγκόλας. Η Κίνα έχει περικόψει τις εισαγωγές ποιοτήτων Αγκόλας λόγω διακοπής λειτουργίας που σχετίζοται με τον COVID, οπότε μερικά από αυτά τα βαρέλια πηγαίνουν στην Ευρώπη και μερικά στην Ινδία», δήλωσε ο Ehsan Ul Haq, αναλυτής της Refinitiv.

Επεσήμανε επίσης ότι εκτός από τη διαθεσιμότητα φθηνότερων ρωσικών βαρελιών, οι υψηλότερες επίσημες τιμές πώλησης του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής ώθησαν επίσης τα ινδικά διυλιστήρια να αγοράσουν αργό πετρέλαιο Νιγηρίας.

Εισαγωγές

Οι εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας τον Μάιο ανήλθαν σε 4,98 εκατομμύρια bpd, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς τα κρατικά διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή για να καλύψουν την αυξανόμενη τοπική ζήτηση, ενώ τα ιδιωτικά διυλιστήρια έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο κέρδος από τις εξαγωγές.

Οι εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας τον Μάιο ήταν περίπου 5,6% αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και περίπου 19% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Ινδία υπερασπίστηκε την αγορά της «φθηνού» ρωσικού πετρελαίου λέγοντας ότι οι εισαγωγές από τη Μόσχα αντιστοιχούσαν μόνο σε ένα κλάσμα των συνολικών αναγκών της χώρας και μια ξαφνική διακοπή θα ανέβαζε το κόστος για τους καταναλωτές της.

Οι υψηλότερες εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία περιόρισαν το μερίδιο του ΟΠΕΚ στις συνολικές εισαγωγές της Ινδίας στο 65% τον Απρίλιο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης