Ενέργεια

Ισπανία: Ο κορυφαίος προορισμός για το αμερικανικό LNG τον Μάιο εν μέσω ισχυρής ζήτησης

Ισπανία: Ο κορυφαίος προορισμός για το αμερικανικό LNG τον Μάιο εν μέσω ισχυρής ζήτησης
Η συνολική ζήτηση αερίου για ηλεκτρική ενέργεια στην Ισπανία καταγράφηκε στα 39,14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως (31η Μαίου)

Η Ισπανία έλαβε περισσότερο αμερικάνικο LNG από οποιαδήποτε άλλη χώρα τον Μάιο, τριπλασιάζοντας τον αριθμό των φορτίων σε σύγκριση με το περσινό οργανόγραμμα, όπως μεταδίδει το Platts.

Η Ευρώπη συνεχίζει να αγοράζει αμερικάνικο φυσικό αέριο. Λόγω του ότι η ζήτηση έχει υποχωρήσει και ρέει τους τελευταίους μήνες σε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, κατά καιρούς υπήρξαν περισσότερα φορτία LNG σε σχέση με αυτά που χρειάζονταν.

Παράλληλα, η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου από αγωγούς λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, βοήθησαν στην τόνωση μεγάλων εκπτώσεων για το παραδοθέν LNG της Βορειοδυτικής Ευρώπης έναντι του κόμβου φυσικού αερίου TTF στην ενδοχώρα της Ολλανδίας.

Τα στατιστικά των παραδόσεων από τις ΗΠΑ

Η Ισπανία έλαβε 15 φορτία LNG ΗΠΑ τον Μάιο, έναντι 11 τον Απρίλιο και πέντε τον Μάιο του 2021. Η Γαλλία, η οποία ήταν ο κορυφαίος προορισμός για το LNG των ΗΠΑ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τον Μάιο ήταν το νούμερο 2 με 11 φορτία που παραλήφθηκαν.

Η Ολλανδία ήταν τρίτη, με οκτώ φορτία, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, με επτά φορτία και η Νότια Κορέα, με πέντε φορτία. Η Ευρώπη, συν η Τουρκία, παρέλαβαν 58 από τα 91 φορτία LNG των ΗΠΑ που παραδόθηκαν τον περασμένο μήνα.

Η περίπτωση της Ισπανίας

Η συνολική ζήτηση αερίου για ηλεκτρική ενέργεια στην Ισπανία καταγράφηκε στα 39,14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως (31η Μαίου) σημειώνοντας άνοδο πάνω από 63% την εβδομάδα και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της από τις 26 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global. Στις 31 Μαΐου, τα επίπεδα εισαγωγών LNG στους τερματικούς σταθμούς της Ισπανίας έφτασαν τα 89 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, αυξάνοντας από περίπου 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα πέρυσι και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις 27 Απριλίου.

Η χώρα συνεχίζει να βλέπει ισχυρές ευκαιρίες εξαγωγής LNG στη Γαλλία , καθώς και ισχυρή ζήτηση έγχυσης αποθήκευσης αερίου σε όλη την Ευρώπη. Εν μέσω του αντίκτυπου της προσφοράς από τον πόλεμο, η Ευρώπη προσπαθεί να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να αυξήσει τα επίπεδα αποθεμάτων, ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου.

Το φυσικό αέριο στην αποθήκευση πλησίαζε το 48% πληρότητα στην τελευταία ένδειξη που ήταν διαθέσιμη στις 3 Ιουνίου, έναντι 38% την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει οι χώρες της ΕΕ να φτάσουν το 80% της ικανότητας αποθήκευσης αερίου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης