Διεθνή

Μ. Βρετανία: Πρόταση μομφής κατά του Boris Johnson

Μ. Βρετανία: Πρόταση μομφής κατά του Boris Johnson
Συγκεντρώθηκαν οι 54 ψήφοι αποδοκιμασίας από τους Συντηρητικούς βουλευτές
Πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson κατέθεσαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών, οι οποίοι κατηγορούν τον Βρετανό πρωθυπουργό για την εμπλοκή και τη στάση του στη υπόθεση του partygate.
Ο επικεφαλής της Επιτροπή 1922 των Τόρις, Sir Graham Brady ανακοίνωσε πως συγκεντρώθηκαν οι 54 απαιτούμενες επιστολικές ψήφοι διαμαρτυρίας για να κινηθεί η διαδικασία κατά του Βρετανού πρωθυπουργού, τον οποίο όπως είπε, είχε ενημερώσει από χθες Κυριακή 5/6.
Πλέον το ερώτημα είναι εάν ο Johnson κατά την επικείμενη ψηφοφορία, η οποία προγραμματίστηκε να γίνει σήμερα Δευτέρα 6/6 το απόγευμα, θα βγει αλώβητος, ή θα υποχρεωθεί να υποβάλλει την παραίτηση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα και την ηγεσία των Συντηρητικών.

 Η ψηφοφορία


Όπως ανακοίνωσε ο Sir Graham Brady, η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου το απόγευμα, από τις 18:00 έως τις 20:00 (τοπική ώρα).
Όπως αναφέρεται, το γεγονός ότι η ψηφοφορία προγραμματίστηκε να γίνει άμεσα, ενδεχομένως να σηματοδοτεί την πρόθεση της Downing Street να μην προλάβουν οι διάφορες ομάδες των «ανταρτών» Συντηρητικών βουλευτών να οργανωθούν και να συντονίσουν τις θέσεις τους.
«Είναι μια ευκαιρία να μπει ένα τέλος στη σεναριολογία των τελευταίων μηνών και να οριστεί μια νέα γραμμή που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει, ανταποκρινόμενη ως επί το πλείστον στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας» ανέφερε εκπρόσωπος της Downing Street σχετικά με την αποψινή ψηφοφορία.

Η διαδικασία

Εφόσον συγκεντρώθηκαν οι 54 επιστολές άρσης της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Johnson και ορίστηκε για σήμερα το απόγευμα η σχετική ψηφοφορία, αυτό που πλέον μένει να φανεί είναι αν ο Johnson θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού και της αρχηγίας του κόμματος ή αν θα πρέπει να αποχωρήσει και από τα δύο αξιώματα.
Εάν ο Johnson λάβει το 50%, δηλαδή τις ψήφους τουλάχιστον 180 βουλευτών του κόμματος των Συντηρητικών (συνολικά οι βουλευτές των Τόρις είναι 359), θα παραμείνει στη θέση του αρχηγού του κόμματος και άρα και στην πρωθυπουργία, ενώ για έναν ακόμα χρόνο δεν θα μπορεί να κινηθεί αντίστοιχη διαδικασία σε βάρος του, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν οι σημερινοί κανόνες.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποπεμφθεί και θα αρχίσει μια νέα προεκλογική εκστρατεία για τον επόμενο αρχηγό του κόμματος, διαδικασία στην οποία δεν μπορεί να συμμετέχει ο Boris Johnson.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης