Ενέργεια

Novak: Αυξήθηκε η παραγωγή αργού στη Ρωσία τον Μάιο - Αλλαγή δεδομένων στην αγορά;

Novak: Αυξήθηκε η παραγωγή αργού στη Ρωσία τον Μάιο - Αλλαγή δεδομένων στην αγορά;
Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Ρωσίας υποχώρησε κατά μισό εκατομμύριο bpd τον Μάρτιο, με πολλούς αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες ότι αυτά τα βαρέλια μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ στην αγορά

Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Ρωσίας βρίσκεται σε άνοδο μέχρι στιγμής τον Μάιο, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες (9/5) στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Alexander Novak.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Ρωσίας υποχώρησε κατά μισό εκατομμύριο bpd τον Μάρτιο, με πολλούς αναλυτές να εκφράζουν ανησυχίες ότι αυτά τα βαρέλια μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ στην αγορά. Η ποσόστωση παραγωγής του ΟΠΕΚ+ του Απριλίου ορίστηκε στα 10,436 εκατομμύρια bpd.

Η γενικότερη εικόνα

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Novak, η εικόνα δεν είναι τόσο ζοφερή, καθώς η ρωσική παραγωγή αργού πετρελαίου σταθεροποιείται πλέον παρά τις κυρώσεις. Αναλύοντας τα στοιχεία του Μαΐου, η εικόνα είναι καλύτερη σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Βασιζόμαστε στη μερική ανάκτηση δεδομένων τον Μάιο και ότι θα είναι καλύτερα».

Σύμφωνα με το Interfax, η παραγωγή αργού πετρελαίου της Ρωσίας υποχώρησε στα 10,05 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο, σημειώνοντας μείωση περίπου 4% σε ετήσια βάση, αλλά για τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, αυτή είχε αυξηθεί κατά 2% σε σχέση με τα στοιχεία του Απριλίου, σε 10,28 κατά μέσο όρο εκατομμύρια bpd.

Αλλά ακόμη και αυτή η αύξηση απέχει πολύ από την ποσόστωση παραγωγής της Ρωσίας τον Μάιο που ορίστηκε από τον OPEC+ και είναι 10,549 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο φόβος

Τον Απρίλιο, το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας είχε υπολογίσει ότι θα μπορούσε να χάσει περίπου το 17% της προπολεμικής παραγωγής πετρελαίου της φέτος. Ο φόβος της «χαμένης» παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας είναι, εν μέρει, αυτός που ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του ΙΕΑ να απελευθερώσουν εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης για να σταθεροποιήσουν την αγορά.

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες διαφορές τιμής πώλησης του Ιουνίου για το αργό πετρέλαιο στην Κίνα - που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως καμπάνα για τις τιμές του πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης