Ενέργεια

Περιορίζεται η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ παρά την αυξημένη ζήτηση και τις υψηλές τιμές

Περιορίζεται η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ παρά την αυξημένη ζήτηση και τις υψηλές τιμές

Η έλλειψη αγωγών το μεγάλο πρόβλημα

Η παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σημειώνει υστέρηση την στιγμή που πολλές χώρες αναζητούν νέους προμηθευτές για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters οι δύο βασικοί σταθμοί παραγωγής - Appalachia και Δυτικό Τέξας – καταγράφουν αργή ανάπτυξη με τις εταιρείες να διαμαρτύρονται για την έλλειψη επαρκούς υποδομής αγωγών, παρά τις τιμές κοντά στα υψηλά 14 ετών.

Από τη στιγμή που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί περίπου κατά 50%, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσβλέπουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, για την αγορά περισσότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να απομακρυνθεί η Ευρώπη από τα ρωσικά καύσιμα.

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στην Appalachia, η οποία παρείχε περίπου το 37% του φυσικού αερίου των ΗΠΑ το 2021, επειδή καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο για τις ενεργειακές εταιρείες να κατασκευάσουν νέους αγωγούς για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Πενσυλβάνια, το Οχάιο και τη Δυτική Βιρτζίνια.

Με τους αγωγούς στη Permian, τη δεύτερη μεγαλύτερη λεκάνη παροχής φυσικού αερίου της χώρας, να γεμίζουν γρήγορα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση της παραγωγής στη λεκάνη Τέξας-Νέου Μεξικού θα μπορούσε να επιβραδυνθεί σημαντικά το επόμενο έτος, εκτός εάν οι εταιρείες αρχίσουν να κατασκευάζουν νέους αγωγούς σύντομα. Η Permian παρείχε περίπου το 19% του φυσικού αερίου των ΗΠΑ το 2021.

Οι ενεργειακοί αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι κατά μέσο όρο 4,24 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) το 2022, ο υψηλότερος ετήσιος μέσος όρος των τελευταίων οκτώ ετών.

Εξαγωγές στην Ευρώπη

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες εισάγουν περίπου 18,3 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) από τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν επί του παρόντος να εξάγουν περίπου 9,8 bcfd ως LNG. Αρκετές εταιρείες προσπαθούν να ενισχύσουν τις εξαγωγές, αλλά δεν αναμένεται σημαντική νέα εξαγωγική ικανότητα LNG για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ένα δισεκατομμύριο κυβικά πόδια είναι αρκετό αέριο για να τροφοδοτήσει περίπου πέντε εκατομμύρια σπίτια στις ΗΠΑ για μια ημέρα.

Για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, τα Appalachia ήταν ο κινητήριος μοχλός της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση κατά μέσο όρο 36% ετησίως από το 2010-2019.

Η κατασκευή αγωγών έχει επιβραδυνθεί και η αύξηση της παραγωγής μειώθηκε κατά μέσο όρο στο 4% το 2020 και το 2021. Η EQT Corp επεσήμανε ότι η ανάπτυξη δεν θα επιταχυνθεί έως ότου υπάρξουν περισσότεροι αγωγοί.

Γεωτρήσεις

Τα Appalachia "πλησιάζουν τα όρια χωρητικότητας ", δήλωσαν αναλυτές της Bank of America, οι οποίοι εκτίμησαν ότι θα υπάρξει "λίγη έως καθόλου αύξηση της παραγωγής" έως ότου τεθούν σε λειτουργία οι νέοι αγωγοί. Ένα γιγάντιο έργο, ο αγωγός Atlantic Coast, ακυρώθηκε το 2020 αφού το κόστος αυξήθηκε από 6-6,5 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμήθηκε σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα άλλο έργο που καθυστερούσε πολύ, η γραμμή Mountain Valley της Equitrans Midstream Corp 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Δυτική Βιρτζίνια στη Βιρτζίνια, δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω συνεχιζόμενων αγωγών.

Με τις τιμές του αργού να κυμαίνονται γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι ενεργειακές εταιρείες θα πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις για περισσότερο πετρέλαιο στην Permian με το σχετικό φυσικό αέριο να γεμίζει υπάρχοντες σωλήνες το 2023.

Η παραγωγή φυσικού αερίου στην Permian αυξήθηκε κατά μέσο όρο 17% ετησίως από το 2012-2020, πριν επιβραδυνθεί σε μόλις 8% το 2021.

Στο παρελθόν, τα γεωτρύπανα απελευθέρωναν ή έκαιγαν μέρος αυτού του αερίου. Όμως, η πίεση από τα κράτη και τους επενδυτές να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανάγκασαν τις εταιρείες να περιορίσουν την εξόρυξη.

Αρκετές εταιρείες ενέργειας ενδιαφέρονται για την κατασκευή νέων αγωγών στην Permian, συμπεριλαμβανομένων μονάδων Enterprise Products Partners Kinder Morgan και Energy Transfer.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης