Ενέργεια

Οριακή άνοδος στην παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Απρίλιο - Πτώση πάνω από 3% στο πετρέλαιο

Οριακή άνοδος στην παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Απρίλιο - Πτώση πάνω από 3% στο πετρέλαιο

 Η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξάνεται μόλις 40.000 bpd από τον Μάρτιο - Η παραγωγή μειώνεται περισσότερο στη Λιβύη και τη Νιγηρία

 

Η παραγωγήπετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Απρίλιο υποσκάπτει την συμφωνία με τους συμμάχους, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, καθώς οι μειώσεις στη Λιβύη και τη Νιγηρία αντιστάθμισαν τις αυξήσεις της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους κορυφαίους παραγωγούς.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) άντλησε 28,58 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Απρίλιο, σύμφωνα με την έρευνα, αύξηση 40.000 bpd σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και λιγότερο από την αύξηση κατά 254.000 bpd που απαιτούνταν βάσει της συμφωνίας εφοδιασμού.

Περί τις 16:55 η τιμή του Brent υποχωρούσε 3,18% στα 103,71 δολάρια και το αμερικανικό αργό κατέγραφε απώλειες 3,4% στα 101,12 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, χαλαρώνουν σιγά-σιγά τις περικοπές της παραγωγής το 2020 καθώς η ζήτηση ανακάμπτει από την πανδημία. Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει την Πέμπτη και αναμένεται να επιβεβαιώσει μια προηγουμένως συμφωνηθείσα αύξηση της παραγωγής παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.«Πιθανώς η άποψη είναι να διατηρηθεί το σχέδιο», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ για τη συνάντηση της Πέμπτης.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία απαιτούσε αύξηση 400.000 bpd τον Απρίλιο από όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+, εκ των οποίων περίπου 254.000 bpd μοιράζονται οι 10 παραγωγοί του ΟΠΕΚπου καλύπτει η συμφωνία.

Η παραγωγή ήταν χαμηλότερη από τις υποσχεθείσες αυξήσεις από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, με εξαίρεση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνες του Reuters, καθώς πολλοί παραγωγοί δεν έχουν την ικανότητα να αντλήσουν περισσότερο αργό μετά από ανεπαρκείς επενδύσεις, μια τάση που επιταχύνθηκε από την πανδημία.

Ως αποτέλεσμα, τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ αντλούν πολύ λιγότερα από αυτά που απαιτούνται βάσει της συμφωνίας. Η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ με τις δεσμευμένες περικοπές ήταν 164%, σύμφωνα με την έρευνα, έναντι 151% τον Μάρτιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης