Ενέργεια

ΟΠΕΚ σε ΕΕ: Οι κυρώσεις θα προκαλέσουν «ένα από τα χειρότερα σοκ» στην προσφορά πετρελαίου

ΟΠΕΚ σε ΕΕ: Οι κυρώσεις θα προκαλέσουν «ένα από τα χειρότερα σοκ» στην προσφορά πετρελαίου
Η ΕΕ αναμένει ότι η χρήση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 30% έως το 2030, από τα επίπεδα του 2015

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε τη Δευτέρα (11 Απριλίου) στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι τρέχουσες και μελλοντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα από τα χειρότερα σοκ στην προσφορά πετρελαίου και ότι θα ήταν αδύνατο να αντικατασταθούν αυτές οι ποσότητες, υπονοώντας ότι δεν θα αντλήσει μεγαλύτερες ποσότητες.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Βιέννη με εκπροσώπους του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών εν μέσω εκκλήσεων προς την ομάδα για να αυξήσει την παραγωγή και καθώς η ΕΕ εξετάζει πιθανές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Θα μπορούσαμε δυνητικά να δούμε την απώλεια περισσότερων από 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και άλλων υγρών, ως αποτέλεσμα των σημερινών και μελλοντικών κυρώσεων ή άλλων εθελοντικών ενεργειών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο, σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας του που είδε το Reuters.«Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προοπτικές της ζήτησης, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αντικατασταθεί μια απώλεια ποσοτήτων αυτού του μεγέθους».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε την έκκλησή της στη συνάντηση προς τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να εξετάσουν κατά πόσον μπορούν να αυξήσουν τις παραδόσεις για να συμβάλουν στην ψύξη των ανερχόμενων τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Reuters.Οι εκπρόσωποι της ΕΕ επεσήμαναν επίσης ότι ο ΟΠΕΚ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ισορροπημένες αγορές πετρελαίου, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο ΟΠΕΚ έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να αντλήσουν περισσότερο αργό πετρέλαιο για να κατεβάσουν τις τιμές, οι οποίες μάλιστα έφτασαν σε υψηλό 14 ετών τον περασμένο μήνα, αφού η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Eφικτή η περισσότερη παραγωγή


Στη συνάντηση με τον ΟΠΕΚ, η ΕΕ δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να παράσχει περισσότερη παραγωγή από την πλεονάζουσα δυναμικότητά του, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΠΕΚ που είδε το Reuters.

Παρόλα αυτά, ο Μπαρκίντο δήλωσε ότι η εξαιρετικά ευμετάβλητη τρέχουσα αγορά ήταν αποτέλεσμα «μη θεμελιωδών παραγόντων» εκτός του ελέγχου του ΟΠΕΚ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις για ένα εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, δήλωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και των Κάτω Χωρών κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αν και δεν υπήρξε συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού αργού πετρελαίου. Η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξαρτώνται λιγότερο από τις ρωσικές προμήθειες σε σχέση με την Ευρώπη, έχουν ήδη απαγορεύσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες ως προς το αν θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, δεδομένης της μεγαλύτερης εξάρτησής τους και της πιθανότητας η κίνηση αυτή να ανεβάσει τις ήδη υψηλές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.

Η ΕΕ αναμένει ότι η χρήση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 30% έως το 2030, από τα επίπεδα του 2015, στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων πολιτικών της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – αν και βραχυπρόθεσμα, ένα εμπάργκο θα προκαλούσε μια ταχεία αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου με εναλλακτικές προμήθειες.

Πηγή:euractiv
www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης