Ενέργεια

Oilprice: H νέα ανάγνωση στα 100 δολ/βαρέλι και το δόγμα του «περιμένω και βλέπουμε»

Oilprice: H νέα ανάγνωση στα 100 δολ/βαρέλι και το δόγμα του «περιμένω και βλέπουμε»
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου δεν εμπνέει πλέον αισιοδοξία και αναπτυξιακή νοοτροπία
Παρά τη διόρθωση αυτή την εβδομάδα, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν και η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα φαίνεται να ακολουθεί διαφορετικό «δρομολόγιο» λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία.


Αυτό γιατί η παγκόσμια οικονομία αντηχεί από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της νέας πανδημίας του κορωνοϊού και τη γεωπολιτική αναταραχή που προκλήθηκε από εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Oilprice, η αύξηση του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολ/βαρέλι έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον στην παρούσα χρονική συγκυρία με διαφορετική ανάγνωση.

Την τελευταία φορά που οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, ακολούθησε μια έκρηξη επενδύσεων σε ολόκληρη τη χώρα των ΗΠΑ, δίνοντας τεράστια ώθηση με σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Τώρα, τι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Οποιαδήποτε αισιοδοξία για το μέλλον του τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετριάζεται από τη συντριπτική αβεβαιότητα. Πράγματι, η ακραία αστάθεια της αγοράς που παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα υπογραμμίζει πόσο αναξιόπιστη είναι πραγματικά η τρέχουσα αναγέννηση των ορυκτών καυσίμων.

Στο παρελθόν, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ακολουθούσαν έναν αξιόπιστα προβλέψιμο κύκλο άνθησης και κατάρρευσης. Όταν οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλές, οι παραγωγοί πετρελαίου θα μείωναν την παραγωγή και ο ΟΠΕΚ θα επέβαλλε προσωρινά ανώτατα όρια παραγωγής. Τώρα, όμως η πανδημία του COVID έχει εγκαινιάσει μια νέα εποχή περιορισμού για έναν τομέα που προηγουμένως έκανε λάθος στις ανοδικές «πτήσεις».

Στο σήμερα, επικρατεί η αίσθηση ότι η τρέχουσα έκρηξη των ορυκτών καυσίμων είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Η παγκόσμια κοινότητα έχει υποστηρίξει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πιο σοβαρά από ποτέ, και οι προθεσμίες για τις παγκόσμιες δεσμεύσεις για το κλίμα πλησιάζουν γρήγορα. Προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι επιτακτική η ταχεία απαλλαγή από τον άνθρακα.

Η πράσινη στροφή

Οι επιλογές στην καθαρή ενέργεια βρίσκονται στο επίκεντρο και γίνονται πιο οικονομικά αποδοτικές καθώς όλο και περισσότερες επενδύσεις εισρέουν σε νέες τεχνολογίες και βιομηχανίες, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Η σύγκρουση στην Ευρώπη και η διακοπή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει τις χώρες πίσω στις πιο αξιόπιστες και ανεξάρτητες μορφές ενέργειας που είναι διαθέσιμες.

Για τους περισσότερους, αυτό σήμαινε επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα. Αλλά αυτό το μοτίβο δεν είναι βιώσιμο.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου δεν εμπνέει πλέον αισιοδοξία και αναπτυξιακή νοοτροπία. Αντίθετα, οι εταιρείες υιοθετούν μια προσέγγιση «περιμένω και βλέπουμε», η οποία φαίνεται να είναι η μόνη ασφαλής επιλογή σε μια εποχή αβεβαιότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης