Ενέργεια

Naftogaz: Το ρωσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη

Naftogaz: Το ρωσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη

Δεν έχουν καταστραφεί οι αγωγοί υψηλής πίεσης

 

Το ρωσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας όσο οι φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας είναι σε θέση να λειτουργούν, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας Naftogaz.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εισβολή της στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανές διακοπές, οδηγώντας τις τιμές σε υψηλά ρεκόρ.
Περίπου 41,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη το 2021, καθιστώντας τη βασική οδό εφοδιασμού.

«Αυτή τη στιγμή η απόφαση (της Ουκρανίας) είναι ότι, ενώ είναι ακόμα δυνατό, παρέχουμε διαμετακόμιση», δήλωσε ο επικεφαλής της Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο, σε συνέντευξη μέσω βίντεο σύνδεσης.

Οι αγωγοί διέλευσης υψηλής πίεσης δεν έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, σημείωσε. Ωστόσο, οποιαδήποτε επίθεση στα άτομα που χειρίζονται τα συστήματα ή ζημιά στα δίκτυα πληροφορικής της θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ροές.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ορισμένες πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Χάρκοβο και η Μαριούπολη, είναι χωρίς προμήθειες φυσικού αερίου, θέρμανση και ηλεκτρισμό, λόγω της καταστροφής των τοπικών υποδομών, είπε ο Βιτρένκο.

«Κάθε μέρα, στέλνουμε τους υπαλλήλους μας κάτω από σφαίρες για να επισκευάσουν συστήματα και μετά γίνεται νέος βομβαρδισμός», είπε.

Παραδόσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θέσει τέτοιες κυρώσεις.

Ο Βιτρένκο είπε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πρέπει να συνεχιστούν, αλλά ότι οι πληρωμές για το καύσιμο θα πρέπει να τηρούνται σε λογαριασμό μεσεγγύησης έως ότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία.

Ο Βιτρένκο είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να συνεχίσει να αντλεί φυσικό αέριο, ακόμη και αν η πληρωμή παρακρατηθεί επειδή η διακοπή των ροών θα μπορούσε να βλάψει τα πηγάδια φυσικού αερίου.

Ζήτησε επίσης να επιβληθούν κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 1 που μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία.
Είπε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να απαιτήσει αυτές οι προμήθειες φυσικού αερίου να διοχετεύονται μέσω της Ουκρανίας, παρέχοντας περισσότερα κίνητρα για να σταματήσει ο πόλεμος και να διασφαλίσει ότι οι οδοί διέλευσης είναι ασφαλείς.
Η Ουκρανία έχει πλεονάζουσα χωρητικότητα διέλευσης περίπου 90 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως, υπεραρκετή για να αντισταθμίσει τη χωρητικότητα των 55 bcm του Nord Stream 1, είπε ο Βιτρένκο .

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης