Έκθεση της BP: «Πράσινο» μέλλον με κυριαρχία των ΑΠΕ μέχρι το 2050

Έκθεση της BP: «Πράσινο» μέλλον με κυριαρχία των ΑΠΕ μέχρι το 2050
Η έκθεση ανέφερε ότι ο ρυθμός επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που κλιμακώνονται με παρόμοιο ρυθμό

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ευθύνονται για το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050, σύμφωνα με την BP. H αιολική και ηλιακή ενέργεια θα επεκταθούν γρήγορα, υποστηριζόμενες από τη συνεχιζόμενη πτώση του κόστους τους και την αυξανόμενη ικανότητα των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας να ενσωματώνουν υψηλές συγκεντρώσεις μεταβλητών πηγών.

Το συμπέρασμα, που περιέχεται στην έκθεση της BP για τις προοπτικές ενέργειας για το 2022, ανέφερε ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια πρωτογενή ενέργεια θα αυξηθεί μεταξύ 35% και 65% έως το 2050 από περίπου 10% το 2019 στα τρία σενάρια. Αρχικά, τα σενάρια διακρίνονται στην καθαρή πορεία, την επιταχυνόμενη και την νέα τάση.

Η έκθεση ανέφερε ότι ο ρυθμός επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που κλιμακώνονται με παρόμοιο ρυθμό. Πρόκειται για την διαθεσιμότητα βασικών υλικών, τον σχεδιασμό, την αδειοδοτική διαδικασία και την κοινωνική αποδοχή.

Οι αναδυόμενες οικονομίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% της ανάπτυξης στο επιταχυνόμενο και καθαρό μηδενικό σενάριο, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει περίπου το 25%.

Αυξάνονται οι φιλοδοξίες

Επιπλέον, ο επικεφαλής οικονομολόγος Spencer Dale δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι κυβερνητικές φιλοδοξίες παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχουν αυξηθεί σημαντικά. Βασικά στοιχεία του ενεργειακού συστήματος χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι κρίσιμα για την επιτυχή μετάβαση του κόσμου στο καθαρό μηδέν.

Οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχουν αυξηθεί και έργα υδρογόνου έχουν επεκταθεί σημαντικά. Υπάρχουν σημάδια μιας νέας δυναμικής στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Από την άλλη πλευρά, εκτός από την πτώση που προκλήθηκε από τον Covid-19 το 2020, οι εκπομπές άνθρακα αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2015. Περαιτέρω καθυστερήσεις στη μείωση των εκπομπών CO₂ θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που σχετίζεται με την προσπάθεια παραμονής εντός του προϋπολογισμού άνθρακα» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης