Ενέργεια

Η ΕΕ θα ενεργοποιήσει την σύνδεση έκτακτης ανάγκης του δικτύου ηλεκτρισμού με Ουκρανία

Η ΕΕ θα ενεργοποιήσει την σύνδεση έκτακτης ανάγκης του δικτύου ηλεκτρισμού με Ουκρανία
«Ο ENTSO-E αναγνωρίζει τις εξαιρετικές προσπάθειες της Ukrenergo να λειτουργήσει  και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειές της

Την σύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με το ευρωπαϊκό δίκτυο ανακοίνωσε η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ κάντρι Σίμσον κατά την διάρκεια συνένετευξης Τύπου μετά το συμβούλιο υπουργών.

Επείγον αίτημα για έκτακτο συγχρονισμό του ουκρανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανόμενου του νησιού Burshtyn, με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ηπειρωτικής Ευρώπης, έλαβε ο ENTSO-E στις 27 Φεβρουαρίου , από τον Διαχειριστή της Ουκρανίας στις 27 Φεβρουαρίου. Αυτό αναφέρει ο ETSO- E στην ιστοσελίδα του, σημειώνοντας ότι οι ομάδες εμπειρογνωμόνων των Διαχειριστών Συστήματος της Ηπειρωτικής Ευρώπης, οργανώνουν τώρα μια αξιολόγηση κατά προτεραιότητα για τον εντοπισμό μέτρων για τη στήριξη της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.
«Ο ENTSO-E αναγνωρίζει τις εξαιρετικές προσπάθειες της Ukrenergo να λειτουργήσει και να διατηρήσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειές της» αναφέρει στην ανακοίνωση.

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ αποφάσισαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει πρωτοφανή αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ και στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.

Συγχρονισμός έκτακτης ανάγκης για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τα κράτη μέλη να ενεργοποιήσουν μια διαδικασία συγχρονισμού έκτακτης ανάγκης για τη σύνδεση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ με αυτό της Ουκρανίας, ανέφερε νωρίτερα η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson σε tweet.«Πιστεύω ότι αυτή είναι η μόνη δυνατή πορεία δράσης υπό τις παρούσες συνθήκες».
«Αυτός ο πόλεμος θα αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την ενεργειακή μας επάρκεια”, δήλωσε η Επίτροπος Σιμπσον.
“Η πρόγνωση του καιρού είναι ευνοϊκή…και είμαστε ακόμα στο 30% της χωρητικότητας αποθήκευσης”, υπογράμμισε η Επίτροπος Σίμπσον. Σύμφωνα με την ίδια, οι κίνδυνοι παραμένουν. Μετά την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η Ρωσία θα λάβει αντίποινα που θα επηρεάσουν το ενεργειακό εμπόριο. Η πλήρης διακοπή θα ήταν πρόκληση”.

Σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό ενέργειας η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι επείγουσα η εύρεση νέων πηγών φυσικού αερίου για την ΕΕ από τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.
Επίσης αναγκαία είναι τα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης και της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν μέτρα στήριξης της Ουκρανίας καθώ και μια σειρά άμεσων και μεσοπρόθεσμών μέτρων για τον εφοδιασμό της ΕΕ και την προστασία των καταναλωτών
Επίσης αποφασίσθηκε οι χώρες να προχωρήσουν  στις αναγκαίες διαδικασίες για την κάλυψη των προμηθειών πετρέλαιο και LNG με εισαγωγές από γειτονικές χώρες προκειμένου να εξασφαλισθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης