Ενέργεια

Έρχονται εντός Φεβρουαρίου τα 2,1 δισ της Mαcquarie για τον ΔΕΔΔΗΕ - Στην τελική ευθεία οι συμμαχίες για τα Υπεράκτια

Έρχονται εντός Φεβρουαρίου τα 2,1 δισ της Mαcquarie για τον ΔΕΔΔΗΕ - Στην τελική ευθεία οι συμμαχίες για τα Υπεράκτια
Επόμενο σημαντικό βήμα η έναρξη υλοποίησης της στρατηγικής στις ΑΠΕ

Η στρατηγική της ΔΕΗ βρίσκεται σε φάση υλοποίησης στους νέους ενεργειακούς τομείς που η Επιχείρηση έχει επιλέξει να αναπτυχθεί.
Παράλληλα έως το τέλος του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Maquarie για τον ΔΕΔΔΗΕ με την καταβολή του τιμήματος των 1,35 δισ ευρώ καθαρού, καθώς τα υπόλοιπα 800 εκατ. λογιστικά συμψηφίζονται με τα υπάρχοντα δάνεια.
Κατά τον τρόπο αυτό και με βούλα η ΔΕΗ θα έχει αποκτήσει πλέον τα κεφάλαια εκείνα που προσδιορίζουν για πρώτη φορά την καθαρή της θέση, υψηλότερη από την χρηματιστηριακή της αξία.
Παράλληλα το 2022 θα είναι μια χρονιά που ο ΔΕΔΔΗΕ θα λειτουργήσει με τα νέα δεδομένα και κατά συνέπεια αναμένει και από αυτόν η αγορά την δημοσιοποίηση του επενδυτικού του πλάνου και των στόχων κερδοφορίας του.

Το στοιχείο που αναμένει επίσης η αγορά να ακούσει θα έχει να κάνει από εδώ και μπρος, στο πως η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει την ισχυρή αυτή κεφαλαιακή βάση για την υλοποίηση των επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό και σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια στελέχη της ΔΕΗ διερευνούν και αξιολογούν τις επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ. Όπως έχει γράψει το WEN ήδη έχει κινηθεί στις αγορές αυτές η Maquarie για λογαριασμό της. Για την ΔΕΗ οι επιτυχείς επιλογές στον τομέα αυτό είναι κομβικής σημασίας, καθώς θα διεθνοποιήσουν την παρουσία της σε αναπτυσσόμενες αγορές, που ήδη διασυνδέονται ή  θα διασυνδεθούν με την ελληνική, ενώ θα πρέπει να εξασφαλίσει και υψηλές αποδόσεις στα κεφάλαια που επενδύει.Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει να ολοκληρωθούν οι εξαγορές αυτές στο τέλος του 2022.

Ψήνεται η συμμαχία στα Υπεράκτια

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος της ΔΕΗ βρίσκεται πάντα ο τομέας των ΑΠΕ όπου κατ΄αρχήν προχωράει κανονικά η συνεργασία με την RWE, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την συγκρότηση κοινοπραξίας μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα εισέλθει στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα. Σύμφωνα με πληροφορίες η δίοικηση συζητά με δύο μεγάλους διεθνείς ομίλους για την δημιουργία ισχυρού σχήματος, που θα της επιτρέψει να διεκδικήσει με αξιώσεις τα έργα που θα προκηρυχθούν στις ελληνικές θάλασσες.
Το νομοσχέδιο των Offshore Wind Parks έχει ολοκληρωθεί από πλευράς προετοιμασίας πλήρως και η αγορά αναμένει πότε το ΥΠΕΝ θα το βγάλει στην διαβούλευση.

Ταυτόχρονα προχωρεί η ολοκλήρωση της θερμικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 η οποία θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το καλοκαίρι του 2022 με προοπτική να ενταχθεί κανονικά στην αγορά έως το τέλος του έτους ή στην αρχή του 2023. Επίσης παρά το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί επισήμως ακόμη η επενδυτική απόφαση πρέπει να θεωρείται 100% βέβαιη η μετατροπή της σε καύση φυσικού αερίου και τούτο παρά το γεγονός ότι το Taxonomy δημιουργεί ζητήματα αύξησης του κόστους χρηματοδότησης του έργου. Άλλωστε όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με την πρόβλεψη της χρήσης και υδρογόνου στο απώτερο μέλλον.
Σχολιάζοντας την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ οι ίδιες πηγές τόνιζαν, ότι εφόσον τα θεμελιώδη της επιχείρησης είναι καλά αργά ή γρήγορα θα βελτιωθεί και η πορεία της μετοχής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης