Ενέργεια

Biden: Τέλος ο Nord Stream 2 αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία

Biden: Τέλος ο Nord Stream 2 αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία
Ο Biden έσπευσε να υποστηρίξει πως στο απευκταίο σενάριο της ρωσικής εισβολής, ο γερμανορωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 «δεν θα υπάρχει πλέον»

Δεσμεύσεις ότι ΗΠΑ και Γερμανία θα δράσουν ενωμένοι απέναντι στη Ρωσία σε περίπτωση που αυτή εισβάλλει στην Ουκρανία, παρείχαν κατά την χθεσινή τους συνάντηση στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz.

Μάλιστα ο Biden έσπευσε να υποστηρίξει πως στο απευκταίο σενάριο της ρωσικής εισβολής, ο γερμανορωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 «δεν θα υπάρχει πλέον», ενώ ο Scholz αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον αγωγό, υπονόησε ότι όλες οι αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα ληφθούν από κοινού με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους δυτικούς συμμάχους.

Biden: Nord Stream 2 τέλος

«Εάν η Ρωσία εισβάλει, κάτι που σημαίνει ότι τανκς ή στρατεύματα θα περάσουν ξανά τα... σύνορα της Ουκρανίας, τότε δεν θα υπάρχει πλέον... Nord Stream 2.

Εμείς, θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό», είπε ο Biden, ο οποίος ερωτηθείς πώς θα γίνει αυτό, δεδομένου ότι το έργο βρίσκεται υπό γερμανικό έλεγχο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε: «Σας το υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε».
Σε ερώτηση μάλιστα για το εάν θεωρεί τη Γερμανία αξιόπιστο εταίρο στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, ο Biden έκανε λόγο για «έναν από τους σημαντικότερους εταίρους» των ΗΠΑ, ο οποίος «έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μας».
«Η Γερμανία είναι απολύτως, εντελώς και πλήρως αξιόπιστη.
Δεν έχω καμία αμφιβολία», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ενωμένοι

«Δεν θα υπάρξουν μέτρα στα οποία θα ενεργήσουμε διαφορετικά.
Θα ενεργήσουμε ενωμένοι, μαζί.
Θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα και θα γίνουν από κοινού με τους συμμάχους μας.
Είμαστε απολύτως ενωμένοι» υποστήριξε ο Scholz, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στο στόχαστρο της γερμανικής αντιπολίτευσης και των εγχώριων ΜΜΕ για την ηχηρή απουσία του από τις διπλωματικές προσπάθειες και διαπραγματεύσεις για την ουκρανική κρίση.
Οι διαβεβαιώσεις των Biden και Scholz σχετικά με την τύχη του Nord Stream 2 κρίθηκαν απαραίτητες δεδομένων των συμφερόντων της Γερμανίας από αυτό το project άνω των 11 δις. δολαρίων αλλά και της εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου (η Γερμανία καλύπτει τις μισές ανάγκες της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία).

Στρατιωτική απειλή κατά της Ευρώπης

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Υπάρχει στρατιωτική απειλή εναντίον της Ουκρανίας και φυσικά δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί (...)
Πρόκειται για σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας στην Ευρώπη και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μείνουμε ενωμένοι, να αντιδράσουμε από κοινού και να κάνουμε μαζί ό,τι είναι αναγκαίο.
Είναι σημαντικό όλοι οι σύμμαχοι, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, το ΝΑΤΟ, η διατλαντική συμμαχία, να μιλούν με μία φωνή: αν υπάρξει στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει.
Θα είναι υψηλό το κόστος για τη Ρωσία και πιστεύω ότι το έχουν αντιληφθεί όλοι.
Αυτό το μήνυμα έχει καταστεί κατ’ επανάληψη σαφές και το έχει αντιληφθεί ακόμη και η Ρωσία» υποστήριξε ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος ωστόσο σημείωσε πως παράλληλα με την προετοιμασία των κυρώσεων πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι του διαλόγου με τη Μόσχα, σε όλα τα σχήματα, είτε διμερώς με τις ΗΠΑ είτε με το ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και του Σχήματος της Νορμανδίας.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης