Ενέργεια

Ουκρανία και Πολωνία καλούν την Γερμανία να μην ξεκινήσει τον Nord Stream 2

Ουκρανία και Πολωνία καλούν την Γερμανία να μην ξεκινήσει τον Nord Stream 2

Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών ζητούν αποτραπεί η χρήση του Nord Stream 2 ως υβριδικού ενεργειακού όπλου

 

Ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει τη χρήση του Nord Stream 2 ως υβριδικού ενεργειακού όπλου κατά της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το energymarketprice.

«Εν μέσω αυξανόμενης λιμάκωσης, πιθανής επιθετικότητας, την οποία αντιμετωπίζουμε εδώ και οκτώ χρόνια, περιμένουμε υπεύθυνη στάση από τους Γερμανούς εταίρους μας ιδιαίτερα. Φυσικά, δεν περιμένουμε την ανταλλαγή θεμάτων ασφάλειας για οικονομικά θέματα… Θεωρούμε ότι ο Nord Stream 2 είναι ένα υβριδικό ενεργειακό όπλο της Ρωσίας και καλούμε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, τους Γερμανούς εταίρους μας, να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για να αποτρέψουν τη χρήση του εναντίον της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal μετά την κοινή ανακοίνωση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Mateusz Morawiecki, αναφέρει ανταποκριτής της Ukrinform. Πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι από τη χρήση τέτοιων υβριδικών όπλων ήταν ξεκάθαροι σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων χωρών. Και «είναι απαραίτητο η Γερμανία να έχει υπεύθυνη στάση».

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τη ρωσική επιθετικότητα και σχεδόν καθημερινές υβριδικές επιθέσεις με τη μορφή κυβερνοεπιθέσεων, εσωτερικής αποσταθεροποίησης και οικονομικής αποσταθεροποίησης, τα εδάφη της είναι κατεχόμενα εδώ και οκτώ χρόνια, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, ο ουκρανικός στρατός είναι μια αξιόπιστη ασπίδα για την ουκρανική κοινωνία και για την Ευρώπη, τους εταίρους της Ουκρανίας, τόνισε ο αρχηγός της κυβέρνησης.
Επιπλέον, ο Shmyhal ευχαρίστησε την Πολωνία για την επανειλημμένη υποστήριξή της στην Ουκρανία και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Morawiecki συζήτησαν κυρίως διπλωματικούς τρόπους επίλυσης της κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας.

Όχι στην πιστοποίηση

Με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε ότι είναι αδύνατο να εκφράζει κανείς την αλληλεγγύη με την Ουκρανία με το ένα χέρι και να υπογράψει τα έγγραφα πιστοποίησης για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 με το άλλο.
"Αγαπητοί εταίροι, είναι αδύνατο να εκφράσουμε την αλληλεγγύη με την Ουκρανία με το ένα χέρι και να υπογράψουμε έγγραφα πιστοποίησης του Nord Stream 2 με το άλλο. Αυτό δεν είναι σωστό", είπε, αποκαλώντας τον αγωγό γεωπολιτική απειλή.
Οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουκρανίας απηύθυναν επίσης από κοινού έκκληση στη Γερμανία να μην ξεκινήσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Διαφορετικά, θα γινόταν στοιχείο του εκβιασμού της Ρωσίας κατά της Ευρώπης.
Όπως αναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki έφτασε στο Κίεβο την 1η Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία στη θέση του πρωθυπουργού, την οποία κατέχει από τον Δεκέμβριο του 2017. Το περασμένο φθινόπωρο, οι πρωθυπουργοί της Ουκρανίας και της Πολωνίας συναντήθηκαν στο το Οικονομικό Φόρουμ στο Karpacz της Πολωνίας.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης