Ενέργεια

Ενεργειακή κρίση: Απειλές των Πολωνών ανθρακωρύχων για τα δεδουλευμένα τους

Ενεργειακή κρίση: Απειλές των Πολωνών ανθρακωρύχων για τα δεδουλευμένα τους
Οι πολωνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις άνθρακα

Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στην Πολωνία με αφορμή την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το euronews.

Συγκεκριμένα, οι ανθρακωρύχοι απαιτούν επιπλέον χρήματα από υπερωρίες που κέρδισαν από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η ανάγκη για υπερωρίες οφειλόταν στη μεγάλη ζήτηση άνθρακα για πολωνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Οι ανθρακωρύχοι θέλουν επίσης αύξηση του μέσου μισθού – από 7,8 σε 8,2 χιλιάδες PLN μεικτά, ωστόσο ο όμιλος PGG δεν είναι πρόθυμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους.

Ντόμινο εξελίξεων

Σε περίπτωση που γίνει πράξη η απειλή των ανθρακωρύχων, οι συνέπειες στο ενεργειακό σύστημα της χώρας θα είναι αναρίθμητες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων, Piotr Pyzik, οι απεργοί διαδηλωτές «παίζουν με την ενεργειακή ασφάλεια».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί οι πολωνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις άνθρακα. Στα μέσα Δεκεμβρίου, το Ρυθμιστικό Γραφείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι πολλά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής ανέφεραν ελλείψεις πρώτων υλών – συμπεριλαμβανομένων δύο μεγαλύτερων ενεργειακών συγκροτημάτων που βασίζονται σε λιθάνθρακα, σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στο Opole και στο Kozienice.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης