Ενέργεια

Η Nord Stream 2 ολοκλήρωσε το γέμισμα και της δεύτερης γραμμής με φυσικό αέριο

Η Nord Stream 2 ολοκλήρωσε το γέμισμα και της δεύτερης γραμμής με φυσικό αέριο

«Από τις 29 Δεκεμβρίου, η διαδικασία εισαγωγής αερίου για τη δεύτερη γραμμή του αγωγού Nord Stream 2 έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωση ο φορέας εκμετάλλευσης

 

Σχετικά Άρθρα
Ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία ανακοίνωσε στις 29 Δεκεμβρίου ότι είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία γεμίσματος της δεύτερης γραμμής 27,5 Bcm/έτος της σύνδεσης με αέριο.

Ολόκληρος ο αγωγός Nord Stream 2, μήκους 55 Bcm/έτος, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά οι εμπορικές δραστηριότητες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει καθώς ο φορέας εκμετάλλευσης περιμένει την έγκριση από τους κανονισμούς.
Εν τω μεταξύ, ο φορέας εκμετάλλευσης Nord Stream 2 AG συνεχίζει τις απαραίτητες τεχνικές προετοιμασίες για τον αγωγό και άρχισε να γεμίζει τη δεύτερη σειρά με αέριο στις 17 Δεκεμβρίου. «Από τις 29 Δεκεμβρίου, η διαδικασία εισαγωγής αερίου για τη δεύτερη γραμμή του αγωγού Nord Stream 2 έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωση.

«Όπως σχεδιάστηκε και σύμφωνα με τις απαιτήσεις σχεδιασμού του συστήματος, η σειρά είναι γεμάτη με περίπου 177 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, φτάνοντας σε πίεση 103 bar στον αγωγό», ανέφερε. «Αυτή η πίεση είναι αρκετή για να ξεκινήσει η μεταφορά φυσικού αερίου στο μέλλον».
Η διαδικασία πλήρωσης της πρώτης γραμμής χωρητικότητας 27,5 Bcm/έτος με αέριο ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε δύο εβδομάδες αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μια πρόωρη έναρξη του Nord Stream 2 θα βοηθούσε στη μείωση των σημερινών υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν σημειώσει νέα ρεκόρ αυτόν τον μήνα λόγω ανησυχιών για τον χειμερινό εφοδιασμό.

Η τιμή της επόμενης ημέρας του TTF έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών των 182,78 Eur/MWh (207 $/MWh) στις 21 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 985% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τιμών της S&P Global Platts.
Οι τιμές υποχώρησαν στη συνέχεια, με το συμβόλαιο TTF να βρίσκεται στις 24 Δεκεμβρίου στα Eur96/MWh, σημειώνοντας αύξηση 440% σε ετήσια βάση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε κυβερνητική συνεδρίαση στις 29 Δεκεμβρίου, επανέλαβε ότι η έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 θα μπορούσε να χαλαρώσει τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου.
«Αυτή η νέα, πρόσθετη διαδρομή αναμφίβολα θα βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος της σταθεροποίησης των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά», είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.
"Τώρα, φυσικά, όλα εξαρτώνται από τους εταίρους μας, τους καταναλωτές στην Ευρώπη. Μόλις λάβουν μια απόφαση, η Ευρώπη θα λάβει μεγάλες πρόσθετες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι αυτό είναι 55 Bcm/έτος", είπε ο Πούτιν.

Διαδικασία πιστοποίησης

Ενώ οι τεχνικές προετοιμασίες για την λειτουργία του Nord Stream 2 φαίνεται τώρα να έχουν ολοκληρωθεί, φαίνεται απίθανο ο αγωγός να μπορέσει να ξεκινήσει εμπορικές ροές σύντομα. Ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, Bundesnetzagentur, δήλωσε στις 16 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρξει τελική απόφαση για την πιστοποίηση του φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Bundesnetzagentur Jochen Homann είπε ότι η διαδικασία πιστοποίησης παραμένει σε αναστολή εν αναμονή της υποβολής εγγράφων από την Nord Stream 2 AG με έδρα την Ελβετία σχετικά με τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε μια νέα γερμανική εταιρεία.
Η γερμανική ρυθμιστική αρχή είχε στη διάθεσή της τέσσερις μήνες από τις 8 Σεπτεμβρίου για να εκδώσει ένα σχέδιο απόφασης σχετικά με την πιστοποίηση, αλλά η διαδικασία ανεστάλη στις 16 Νοεμβρίου. Η τετράμηνη διαδικασία θα συνεχιστεί μόλις η ρυθμιστική αρχή βεβαιωθεί ότι οι ενέργειες γύρω από τη γερμανική θυγατρική έχουν ολοκληρωθεί. Ο Homann είπε ότι είναι «δύσκολο» να γνωρίζουμε πότε θα λάβει την ενημερωμένη τεκμηρίωση από τη Nord Stream 2 AG, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαδικασία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης στη διάθεσή της έως και τέσσερις μήνες για να εκδώσει απόφαση, την οποία επιστρέφει στην Bundesnetzagentur, η οποία έχει στη διάθεσή της άλλους δύο μήνες για να δημοσιεύσει την τελική της γνώμη.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης