Ενέργεια

Η Gazprom θα δαπανήσει 305 εκατ. δολάρια για τον Nord Stream 2 το 2022

Η Gazprom θα δαπανήσει 305 εκατ. δολάρια για τον Nord Stream 2 το 2022
Ο Nord Stream 2, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά περιμένει έγκριση από τη Γερμανία
Σχετικά Άρθρα

Η ρωσική Gazprom σχεδιάζει να δαπανήσει 22,8 δισεκατομμύρια ρούβλια (305 εκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 το 2022, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον κολοσσό φυσικού αερίου την Πέμπτη.
Η Ρωσία είπε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2 θα βοηθούσε να περιορισθεί η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι ήταν έτοιμη να ξεκινήσει τις εξαγωγές τώρα που έχει γεμίσει το δεύτερο τμήμα του αγωγού.

Ο Nord Stream 2, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά περιμένει έγκριση από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζει έντονη αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία, που λένε ότι θα αυξήσει τη μόχλευση της Ρωσίας στην Ευρώπη. Ο αγωγός είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2019, αλλά η κατασκευή ανεστάλη μετά την απειλή κυρώσεων από την αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και την επακόλουθη απόσυρση της ελβεο-ολλανδικής εταιρείας Allseas από την τοποθέτηση σωλήνων. Η Ρωσία έπρεπε να το ολοκληρώσει με δικό της στόλο.
Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι το δεύτερο τμήμα του δίδυμου αγωγού έχει γεμίσει με φυσικό αέριο. «Θα ήθελα να συγχαρώ τη Gazprom και τους εταίρους σας στο Nord Stream 2 για την ολοκλήρωση των εργασιών και τη δημιουργία αυτής της πρόσθετης μεγάλης διαδρομής κορμού και ότι είναι έτοιμος για εργασία», είπε ο Πούτιν σε κυβερνητική συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Ο αγωγός 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατασκευάστηκε από τον ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom και το ήμισυ του κόστους έχει καλυφθεί από ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, συγκεκριμένα η γερμανική Uniper, BASF, Wintershall Dea, Shell,ιακή OMV και την Engie.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης