Ενέργεια

ΔΕΣΦΑ: Σήμερα (30/12) υπογράφει με την Gastrade για το FSRU της Αλεξανδρούπολης

ΔΕΣΦΑ: Σήμερα (30/12) υπογράφει με την Gastrade για το FSRU της Αλεξανδρούπολης
Το FSRU προορίζεται να αποτελέσει τη δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη χώρα μας

Εντός των επόμενων ωρών θα επισημοποιηθεί η συμμετοχή του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στο μετοχικό τμήμα της Gastrade και στο FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι η Ασημίνα-Ελένη Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας για όλη την Ελλάδα, η GasLog Κύπρου και η Bulgartransgaz EAD («BTG») της Βουλγαρίας.

Για το έργο

Το FSRU προορίζεται να αποτελέσει τη δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη χώρα μας. Θα αποτελείται από μία μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, καθώς και ένα σύστημα υποθαλάσσιου-χερσαίου αγωγού, για τη μεταφορά του καυσίμου στο εθνικό σύστημα.

Οι ποσότητες LNG θα μπορούν να καταφθάνουν ακτοπλοϊκώς στην Αλεξανδρούπολη, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη υπάρχει μία παράκτια υποδομή υγροποίησης φυσικού αερίου. Επομένως, το έργο θα συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των οδεύσεων και την πηγών προμήθειας καυσίμου τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό.

Ο Σταθμός αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κυβικών μέτρων LNG και δυναμικότητα αεριοποίησης τουλάχιστον 5,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου μέσω ενός συστήματος αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης το 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης