Ενέργεια

Περιορισμένη αποκλιμάκωση στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού - Ανεβαίνουν οι ΑΠΕ στο μείγμα

Περιορισμένη αποκλιμάκωση στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού - Ανεβαίνουν οι ΑΠΕ στο μείγμα
Περιορίστηκε η πτώση μόλις στο 5% στα συμβόλαια TTF στα 105 ευρώ/MWh
Σχετικά Άρθρα

(upd 19.35)Με σημαντική αποκλιμάκωση ξεκινάει η εβδομάδα για τις χονδρικές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω των φορτίων υγροποιημένου αερίου που αναμένονται και τις σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε μείωση τις τιμές TTF και συνακόλουθα τις ηλεκτρισμού.

Στα 182,47 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο Τρίτη 28/12/2021.
Η τιμή σημείωσε άνοδο 6% σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης ημέρας.
Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε τα 238,47 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 71,52 ευρώ/MWh.

Για την Δευτέρα 27/12 στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση τιμή διαμορφώνεται για σήμερα στα 171,9 ευρώ/MWh, κατά 10,1% χαμηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας και βέβαια πολύ πιο κάτω από το απόλυτο ρεκόρ των 415,94 ευρώ/MWh που είχε καταγραφεί στις 22 Δεκεμβρίου.

Παρότι η ζήτηση αναμένεται αυξημένη σήμερα κατά 8%, σε σχέση με τα επίπεδα της Κυριακής 26/12, η μεγάλη άνοδος της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 39% του μίγματος και η πτώση του μεριδίου του φυσικού αερίου σε μόλις 26,9% συνέβαλαν στην πτώση της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού. Μειωμένη στο 8,7% είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά θα καλύψουν το 11,8% και οι εισαγωγές το 8,9%.

Πτώση των τιμών εξαιτίας και της έλευσης των LNG Tankers

Ανάλογη πτώση παρατηρείται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου η χονδρική τιμή έχει πέσει κάτω από τα 200 ευρώ/MWh, με μόνη εξαίρεση τη Σερβία, όπου διαμορφώνεται για σήμερα στα 212,54 ευρώ/MWh (+24,2%). H Ισπανία έχει τη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη, στα 96,08 ευρώ/MWh, ενώ στην αγορά της Γαλλίας, που επί εβδομάδες ήταν η ακριβότερη στην ΕΕ, η τιμή υποχωρεί σήμερα στα 161,08 ευρώ/MWh καταγράφοντας μείωση 13,1%.
Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση των τιμών ηλεκτρισμού. Στην τελευταία συνεδρίαση του ολλανδικού hub πριν τα Χριστούγεννα, στις 24/12 η τιμή TTF έκλεισε στα 108 ευρώ/MWh (-2,235%) για τα προθεσμιακά συμβόλαια Ιανουαρίου και στο 108,9 για τον Φεβρουάριο.
Oι τιμές παρά το γεγονός ότι σημείωσαν πτώση τις πρωϊνές ώρες μέχρι 93 ευρώ/MWh επανήλθαν στα 100 ευρώ καταγράφοντας πτώση 8% το απόγευμα της 27/12 αλλά παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα. Και τελικά στις 19.30 είχαν επανέλθει στα 105 ευρώ/MWh ελαχιστοποιώντας την αρχική υποχώρηση της ημέρας
Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν προσελκύσει φορτία LNG που είχαν κατεύθυνση την Ασία. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα πλοία LNG με αδέσμευτα φορτία από τις ΗΠΑ, ακόμα και από την Αυστραλία άλλαξαν αναδρομολογήθηκαν προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, έναντι των ασιατικών λιμανιών, που ήταν η αρχική τους κατεύθυνση.
Ας σημειωθεί ότι στην Ασία οι αποθήκες αερίου έχουν πλέον γεμίσει και έχει μειωθεί ο έντονος ανταγωνισμός για φορτία, που είχε καταγραφεί από τον Απρίλιο και μετά, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να δυσκολευτεί να αναπληρώσει τα αποθέματα αερίου.

Oι ΗΠΑ κερδισμένες από τις εξαγωγές LNG

Εν τω μεταξύ αυξάνονται και οι αποστολές φορτίων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη. Μάλιστα οι ΗΠΑ αναμένεται το 2022 να γίνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, ξεπερνώντας το Κατάρ και την Αυστραλία και να παραμείνει στην κορυφή για αρκετά χρόνια.
Το 2021 μπορεί να ήταν μία χρονιά κατά την οποία η Κίνα και οι άλλες μεγάλες οικονομίες στην Ευρώπη και την Ασία αγωνίζονταν για να προμηθευτούν φυσικό αέριο, για τις ΗΠΑ όμως ήταν μία χρονιά ανασύνταξης της προσφοράς αερίου, με την παραγωγή να αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια των ΗΠΑ οι εξαγωγές LNG προβλέπεται το 2022 να φθάσουν τα 11,5 δισ κυβικά πόδια την ημέρα. Πρόκειται για ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 22% της αναμενόμενης παγκόσμιας ζήτησης LNG, ύψους 53,3 δισ κυβικών ποδιών/ημέρα, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs. Mε την ποσότητα αυτή, οι ΗΠΑ ξεπερνούν τόσο την Αυστραλία όσο και το Κατάρ, που κατέχουν τις θέσεις των δύο μεγαλύτερων εξαγωγέων υγροποιημένου αερίου σήμερα.

www.worldenergynews.rg

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης