Ενέργεια

Το θέατρο του παραλόγου για τις προμήθειες φυσικού αερίου μεταξύ Ρώσων και Γερμανών - Τι είχε πει ο Πούτιν

Το θέατρο του παραλόγου για τις προμήθειες φυσικού αερίου μεταξύ Ρώσων και Γερμανών - Τι είχε πει ο Πούτιν
Gazprom: Παράλογη η πώληση φυσικού αερίου από την Γερμανία στην Πολωνία
Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom δεν θεωρεί «λογική» την μεταπώληση φυσικού αερίου από την Γερμανία στην Πολωνία, εν μέσω εκτόξευσης των τιμών, απορρίπτοντας τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα περιορίζει σκοπίμως τις αποστολές προς την Ευρώπη, σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ

«Παρατηρούμε την αντιστροφή των ροών του φυσικού αερίου από την Γερμανία προς την Πολωνία όπως φαίνεται επίσης προς την Ουκρανία, της τάξεως των 3-5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ σε βίντεο που μεταδόθηκε σήμερα.

«Αυτό το φυσικό αέριο προέρχεται από τις υπόγειες δεξαμενές της Γερμανίας, δεξαμενές το φυσικό αέριο των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί κατά 47%.
Και ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε...δεν είναι και η πλέον λογική απόφαση».

Ο εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι οι αποστολές αυτές είναι «σαφώς υψηλότερες από τον όγκο που παραδίδει η Gazprom».

Την Τετάρτη, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγόρησε την Μόσχα ότι διέκοψε τις αποστολές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Γιαμάλ-Ευρώπη, ανάμεσα στην Ρωσία τη Πολωνία και την Γερμανία, κατηγορώντας την Gazprom για «χειραγώγηση».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε την Πέμπτη ότι η Gazprom δεν εκτελεί νέες εξαγωγές μέσω του αγωγού αυτού, ελλείψει ευρωπαϊκών παραγγελιών.

Υποχώρηση τιμών

Οι τιμές υποχώρησαν από τα 185 ευρώ/MWh στα 108 ευρώ/ MWh για το συμβόλαιο Ιανουαρίου 2022.

Οι Δυτικοί υποψιάζονται ότι η Ρωσία περιορίζει τις εξαγωγές για να ασκήσει πίεση επί των Ευρωπαίων σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της πιστοποίησης για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2.

«Οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας και της Gazprom σύμφωνα με τις οποίες στέλνουμε μικρή ποσότητα αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά στερείται απολύτως βάσης», δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Κουπριάνοφ.

«Αυτήν την χρονιά, η Gazprom έστειλε στην Γερμανία 50,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, είναι 5,3 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι. Η Gazprom έχει ήδη στείλει περισσότερο αέριο σε σχέση με τον περασμένο χρόνο στις εξής χώρες: Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Δανία, Φινλανδία και Πολωνία», είπε.

Η Ρωσία κατηγορείται επίσης ότι δεν στέλνει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, εξαιτίας της ισχυρής έντασης ανάμεσα στο Μόσχα και το Κίεβο. Η Μόσχα απορρίπτει και αυτές τις κατηγορίες.

Τι ανέφερε το WEN την Παρασκευή 24/12:

Ευθύνες επέρριψε ο Πούτιν

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη βιομηχανία της Ευρώπης ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επέρριψε ευθύνες στη Γερμανία για τη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα δηλώνοντας ότι η Γερμανία μεταπωλεί ρωσικό αέριο στην Πολωνία και την Ουκρανία αντί να ανακουφίσει την αγορά.
«Η Gazprom προμηθεύει όλους τους όγκους που ζητούνται βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων», δήλωσε ο Πούτιν κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου του και διευκρίνισε ότι η Gazprom δεν έκλεισε επιπλέον δυναμικότητα στους αγωγούς προς την Ευρώπη αφού «οι πελάτες της, κυρίως γερμανικές και γαλλικές εταιρείες, που αγοράζουν φυσικό αέριο μέσω του Yamal, δεν υπέβαλαν αιτήματα αγοράς».

Μάλιστα ήταν ακόμη πιο σαφής σημειώνοντας ότι οι πελάτες της Gazprom «αντέστρεψαν τη ροή του Yamal από τη Γερμανία προς την Πολωνία... επειδή προμηθεύουμε αέριο στη Γερμανία με μακροπρόθεσμα συμβόλαια και η τιμή είναι τρεις με τέσσερις, ακόμη και έξι έως επτά φορές φθηνότερη. Μεταπωλώντας 1 bcm αερίου μπορεί κανείς να κερδίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια» είπε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Αντί να στέλνουμε φυσικό αέριο στην Πολωνία και μετά στην Ουκρανία... δεν θα ήταν καλύτερο να το στείλουμε περισσότερο στην Ευρώπη και να επηρεάσουμε την τιμή spot;»

Πως η Γερμανία αντέστρεψε τις ροές

Ο αγωγός αερίου Yamal - Ευρώπη που διοχετεύει αέριο στη Δυτική Ευρώπη λειτούργησε με αντίστροφη ροή για τρίτη μέρα στις 23/12, σύμφωνα με στοιχεία από τον γερμανικό φορέα διαχείρισης δικτύου Gascade, μεταφέροντας καύσιμο από τη Γερμανία στην Πολωνία και προσθέτοντας στην πίεση στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου σποτ.
Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου έφθασαν σε ύψη ρεκόρ αυτή την εβδομάδα αφότου ο Yamal αντέστρεψε την κατεύθυνση της ροής.

Ενώ η κίνηση σημειώνεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και χώρες της Δύσης για την Ουκρανία, η Ρωσία δήλωσε πως η αντιστροφή της ροής δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους.
Δύο μεγάλοι πελάτες στη Γερμανία δήλωσαν πως η ρωσική εταιρία προμήθειας φυσικού αερίου Gazprom ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις χωρίς να διευκρινίζουν από πού προμηθεύονται το αέριο.

Η Gazprom δεν κράτησε δυναμικότητα διέλευσης αερίου για εξαγωγές μέσω του αγωγού Yamal -Ευρώπη για τις 23 Δεκεμβρίου,όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας.
Οι ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανοπολωνικά σύνορα ανατολικά από τη Γερμανία στην Πολωνία είχαν σήμερα ωριαίο όγκο περίπου 1.180.000 κιλοβατώρες (kWh/h) και αναμενόταν να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα στη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

www.worldemergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης