Ενέργεια

Οι τιμές αποκλιμακώνονται ενώ ο Πούτιν κατηγορεί τους Γερμανούς για κερδοσκοπία σε βάρος της Ευρώπης

Οι τιμές αποκλιμακώνονται ενώ ο Πούτιν κατηγορεί τους Γερμανούς για κερδοσκοπία σε βάρος της Ευρώπης
Η μέση χονδρική τιμή στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε σε 213,6 ευρώ/MWh χαμηλότερα κατά 38,7% - Μειωμένη η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα παραγωγής που βρίσκεται στο 33,44%
Σχετικά Άρθρα

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφεται το τελευταίο διήμερο στις τιμές του φυσικού αερίου TTF μετά το ιστορικό υψηλό της Τρίτης (21/12) που το μηναίο συμβόλαιο έφθασε στα 180,27 ευρώ/MWh.
Χθες 23/12 η τιμή μειώθηκε στα 133,17 ευρώ/MWh παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα που σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων αποτελούν συστημικό κίνδυνο για την οικονομία της Ευρώπης.
Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου οδήγησε σε μείωση και τις τιμές του ηλεκτρισμού σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι για σήμερα 24/12 η μέση χονδρική τιμή στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε σε 213,6 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 38,7% σε σχέση με χθες. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μειωμένη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα παραγωγής που βρίσκεται στο 33,44%, καθώς αυξήθηκε ελαφρά η συμμετοχή των ΑΠΕ στο 21,28%, αυξήθηκε επίσης η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στο 16,14%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά συνεχίζουν να καλύπτουν το 12,71%. Αυξημένη είναι και η συνεισφορά των εισαγωγών στο 12,18%.

Η γαλλική αγορά που παραμένει η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη μετά από αυτή της Ελβετίας, η τιμή διαμορφώθηκε στα 319,53 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 23.3% σε σχέση με χθες. Η ελβετική είναι σήμερα η ακριβότερη ευρωπαϊκή αγορά με 363,56 ευρώ/MWh, ενώ η τιμή στη Γερμανία έχει πέσει κάτω από τα 200 ευρώ/MWh και συγκεκριμένα στα 196,21 ευρώ/MWh και η πολωνική παραμένει σταθερά η φθηνότερη ευρωπαϊκή αγορά με 125,36 ευρώ/MWh.
Οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης φαίνεται ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ευθύνες επέρριψε ο Πούτιν


Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη βιομηχανία της Ευρώπης ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επέρριψε ευθύνες στη Γερμανία για τη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα δηλώνοντας ότι η Γερμανία μεταπωλεί ρωσικό αέριο στην Πολωνία και την Ουκρανία αντί να ανακουφίσει την αγορά.
«Η Gazprom προμηθεύει όλους τους όγκους που ζητούνται βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων», δήλωσε ο Πούτιν κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου του και διευκρίνισε ότι η Gazprom δεν έκλεισε επιπλέον δυναμικότητα στους αγωγούς προς την Ευρώπη αφού «οι πελάτες της, κυρίως γερμανικές και γαλλικές εταιρείες, που αγοράζουν φυσικό αέριο μέσω του Yamal, δεν υπέβαλαν αιτήματα αγοράς».
Μάλιστα ήταν ακόμη πιο σαφής σημειώνοντας ότι οι πελάτες της Gazprom «αντέστρεψαν τη ροή του Yamal από τη Γερμανία προς την Πολωνία... επειδή προμηθεύουμε αέριο στη Γερμανία με μακροπρόθεσμα συμβόλαια και η τιμή είναι τρεις με τέσσερις, ακόμη και έξι έως επτά φορές φθηνότερη. Μεταπωλώντας 1 bcm αερίου μπορεί κανείς να κερδίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια» είπε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε:
«Αντί να στέλνουμε φυσικό αέριο στην Πολωνία και μετά στην Ουκρανία... δεν θα ήταν καλύτερο να το στείλουμε περισσότερο στην Ευρώπη και να επηρεάσουμε την τιμή spot;»

Πως η Γερμανία αντέστρεψε τις ροές

Ο αγωγός αερίου Yamal - Ευρώπη που διοχετεύει αέριο στη Δυτική Ευρώπη λειτούργησε με αντίστροφη ροή για τρίτη μέρα στις 23/12, σύμφωνα με στοιχεία από τον γερμανικό φορέα διαχείρισης δικτύου Gascade, μεταφέροντας καύσιμο από τη Γερμανία στην Πολωνία και προσθέτοντας στην πίεση στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου σποτ.
Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου έφθασαν σε ύψη ρεκόρ αυτή την εβδομάδα αφότου ο Yamal αντέστρεψε την κατεύθυνση της ροής.
Ενώ η κίνηση σημειώνεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και χώρες της Δύσης για την Ουκρανία, η Ρωσία δήλωσε πως η αντιστροφή της ροής δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους.
Δύο μεγάλοι πελάτες στη Γερμανία δήλωσαν πως η ρωσική εταιρία προμήθειας φυσικού αερίου Gazprom ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις χωρίς να διευκρινίζουν από πού προμηθεύονται το αέριο.

Η Gazprom δεν κράτησε  δυναμικότητα διέλευσης αερίου για εξαγωγές μέσω του αγωγού Yamal -Ευρώπη για τις 23 Δεκεμβρίου,όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας.
Οι ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανοπολωνικά σύνορα ανατολικά από τη Γερμανία στην Πολωνία είχαν σήμερα ωριαίο όγκο περίπου 1.180.000 κιλοβατώρες (kWh/h) και αναμενόταν να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα στη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης