Ενέργεια

Lukoil: To πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 380 δολάρια ανά βαρέλι το 2050

Lukoil: To πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 380 δολάρια ανά βαρέλι το 2050
Η υποεπένδυση μπορεί να οδηγήσει σε σταθερή έλλειψη προσφοράς στην αγορά και σε αύξηση της αστάθειας των τιμών, ανέφερε η Lukoil.

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι και στα τρία σενάρια για τις παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις έως το 2050, με τον πληθωρισμό και τις τιμές του άνθρακα να οδηγούν δυνητικά το πετρέλαιο στα 380 δολάρια το βαρέλι το 2050, σύμφωνα με το ενεργειακό outlook της ρωσικής Lukoil.
Το σενάριο «Μετασχηματισμού» του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού της Ρωσίας μετά τη Rosfnet προϋποθέτει μια επιθετική σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και την πιο αποτελεσματική και ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών μεταφορών.
Σε αυτό το σενάριο, η εστίαση είναι στους στόχους για το κλίμα και τις οικονομίες που οδηγούν σε ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 με την παγκόσμια ενέργεια και βιομηχανία υπόκεινται σε ριζικό μετασχηματισμό.
«Ο πληθωρισμός μπορεί να μειώσει την προσβασιμότητα των καταναλωτών στην ενέργεια» το 2050, ανέφερε η Lukoil, σημειώνοντας ότι στο σενάριο του «Μετασχηματισμού», το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 380 δολάρια το βαρέλι το 2050, με τον πληθωρισμό να αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, ακολουθούμενο από περίπου 70 δολάρια επιπλέον τιμή ανά βαρέλι λόγω των τιμών του άνθρακα.

Πάνω από τα 100 δολ. και τα άλλα δύο σενάρια

Τα άλλα δύο σενάρια της Lukoil στην έκθεσή της για τις «Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές έως το 2050» είναι το σενάριο «Εξέλιξης» με την τρέχουσα διεθνή ενεργειακή πολιτική και τα εθνικά προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες τεχνολογικές δυνατότητες, και το σενάριο «Ισορροπίας» που υποθέτει ισορροπία μεταξύ επίτευξης κλιματικών στόχων και οικονομικής ανάπτυξης.
Ακόμη και στο λιγότερο επιθετικό για το κλίμα σενάριο, το «Εξέλιξης», οι τιμές του πετρελαίου θα ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το 2050, στα 128 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Lukoil.
Στο σενάριο της «Ισορροπίας», η τιμή του πετρελαίου το 2050 αναμένεται σχεδόν στα 200 δολάρια - στα 197 δολάρια το βαρέλι, με τον πληθωρισμό να ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της υψηλότερης τιμής.

Η υποεπένδυση μπορεί να οδηγήσει σε σταθερή έλλειψη προσφοράς στην αγορά και σε αύξηση της αστάθειας των τιμών, ανέφερε η Lukoil. «Είναι προφανές ότι οι προβλέψεις που έγιναν στην αρχή της πανδημίας, τονίζοντας ότι ο κόσμος είχε ήδη περάσει την κορύφωση της κατανάλωσης πετρελαίου το 2019, αποδείχθηκαν λανθασμένες.
Αντίθετα, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια έλλειψη ενέργειας λόγω των ετών υποεπενδύσεων στη βιομηχανία λόγω των κραδασμών των τιμών και της φιλοδοξίας να σταματήσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lukoil Vagit Alekperov στην εισαγωγή της έκθεσης.
Ο Alekperov είναι το πιο πρόσφατο στέλεχος της βιομηχανίας πετρελαίου που προειδοποιεί για αυξημένη αστάθεια και υψηλότερες τιμές πετρελαίου λόγω ανεπαρκών επενδύσεων σε νέα προμήθεια για να αντισταθμιστεί η μείωση της παραγωγής από ωρίμανση πετρελαιοπηγών.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης