Ενέργεια

EDF: Προβλήματα σε πυρηνικούς σταθμούς «βύθισαν» την μετοχή - Απειλείται ο εφοδιασμός

EDF: Προβλήματα σε πυρηνικούς σταθμούς «βύθισαν» την μετοχή - Απειλείται ο εφοδιασμός
Απώλειες εσόδων για την γαλλική εταιρεία και υποχώρηση των μετοχών περισσότερο από 7%

Προβλήματα σε δύο πυρηνικούς σταθμούς εντόπισε χθες (15/12) η EDF, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας και παράλληλα άλλες δύο μονάδες που βρίσκονταν σε συντήρηση και αναμενόταν να επιστρέψουν θα παραμείνουν στο ίδιο καθεστώς ετοιμότητας. Αυτή η είδηση είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της μετοχής κατά 7% σήμερα το πρωί στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, απόρροια της συγκεκριμένης απόφασης είναι η απώλεια μιας τεραβατώρας ηλεκτρισμού για το υπόλοιπο του 2021, ποσότητα η οποία ταρακούνησε χθες την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς περιορίζεται η δυνατότητα της Γαλλίας να εξάγει ρεύμα και να καλύψει και τις δικές της ανάγκες βραχυπρόθεσμα. Πλέον, η διαθεσιμότητα των γαλλικών πυρηνικών για το υπόλοιπο του Δεκεμβρίου εκτιμάται σε λιγότερο από 45 GW.

Eπίσης, η γαλλική εταιρεία πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση συνεπάγεται την αναθεώρηση της εκτίμησης EBITDA σε ένα εύρος από 17,5 έως 18 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι του προηγούμενου στόχου που ήταν περισσότερα από 17,7 δισ. ευρώ, με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Οι αντιδραστήρες

Το Chooz 2 (1.500 MW) θα τεθεί εκτός σύνδεσης σήμερα ως τις 23/1/2022 και το Chooz 1 (1.500 MW) θα σταματήσει το Σάββατο (18/12) στις 23:00, έως τις 23/1/2022.

Το Civaux 1 ήταν εκτός σύνδεσης για τη 10ετή επιθεώρησή του από τις 21 Αυγούστου και η επανέναρξή του παρατάθηκε, ιδίως τον Οκτώβριο. Η τρέχουσα προγραμματισμένη ημερομηνία επανεκκίνησης της μονάδας έχει παραταθεί κατά σχεδόν εννέα επιπλέον εβδομάδες, έως τις 30 Απριλίου 2022, και η EDF δήλωσε χθες το βράδυ ότι θα μπορούσε να αναβληθεί ξανά.

Εν τω μεταξύ, το Civaux 2 είναι εκτός σύνδεσης από τις 20 Νοεμβρίου και πρόκειται να επανεκκινήσει στις 31 Μαρτίου 2022, αν και αυτή η ημερομηνία ενδέχεται να καθυστερήσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης