Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Αύξηση των προβλέψεων για τη ζήτηση πετρελαίου το 2022 – Ήπιος ο αντίκτυπος της Omicron

ΟΠΕΚ: Αύξηση των προβλέψεων για τη ζήτηση πετρελαίου το 2022 – Ήπιος ο αντίκτυπος της Omicron

Αυξάνει τις προβλέψεις της ζήτησης για το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατά 1,11 mbpd - Βλέπει τη ζήτηση στα 100 mbpd το τρίτο τρίμηνο του 2022

Ο ΟΠΕΚ αύξησε τη Δευτέρα την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και τήρησε το χρονοδιάγραμμά του για επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα χρήσης πετρελαίου, λέγοντας ότι η παραλλαγή του Omicron θα έχει ήπια και σύντομη επίδραση σύμφωνα με το Reuters.

Η αισιόδοξη άποψη από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών έρχεται καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακτήσει μέρος της διολίσθησης που παρατηρήθηκε όταν εμφανίστηκε η παραλλαγή τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι το Omicron αποτελεί «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο.

Σε μηνιαία έκθεση, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 99,13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το πρώτο τρίμηνο του 2022, αυξημένη κατά 1,11 εκατομμύρια bpd από την πρόβλεψή του τον περασμένο μήνα.

«Ένα μέρος της ανάκαμψης που αναμενόταν προηγουμένως το τέταρτο τρίμηνο του 2021 έχει μεταφερθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ακολουθούμενο από μια πιο σταθερή ανάκαμψη καθ' όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2022», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

«Επιπλέον, ο αντίκτυπος της Omicron προβλέπεται να είναι ήπιος και βραχύβιος, καθώς ο κόσμος είναι καλύτερα εξοπλισμένος για τη διαχείριση του COVID-19 και των σχετικών προκλήσεων».

Το πετρέλαιο υποχώρησε 10% στις 26 Νοεμβρίου, όταν εμφανίστηκαν αναφορές για τη νέα παραλλαγή, καθώς οι trader φοβούνταν μια νέα άνοδο στη ζήτηση. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αποφάσισαν στις 2 Δεκεμβρίου να επιμείνουν σε μια προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής για τον Ιανουάριο, ένα στοίχημα που φαίνεται να έχει αποδώσει καθώς οι τιμές σταθεροποιούνται.

Στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ διατήρησε την πρόβλεψή του ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 4,15 εκατομμύρια bpd το 2022. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους διατηρήθηκε επίσης αμετάβλητη.

Η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια bpd το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την πρόβλεψη του περασμένου μήνα. Σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, ο κόσμος χρησιμοποίησε για τελευταία φορά πάνω από 100 εκατομμύρια bpd πετρελαίου το 2019.

Το πετρέλαιο υποχώρησε νωρίτερα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης και διαπραγματευόταν κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι, έναντι πτώσης κάτω από τα 66 δολάρια στις 2 Δεκεμβρίου.

Αυξήθηκε η παραγωγή

Η έκθεση έδειξε επίσης υψηλότερη παραγωγή από τον ΟΠΕΚ καθώς ο όμιλος και οι σύμμαχοι, γνωστοί ως OPEC+, ξετυλίγουν σταδιακά τις περικοπές ρεκόρ παραγωγής που εφαρμόστηκαν πέρυσι.

Στη συνάντησή του στις 2 Δεκεμβρίου, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να ενισχύσει τη μηνιαία παραγωγή κατά 400.000 bpd τον Ιανουάριο, παρά τους φόβους για τη νέα παραλλαγή.

Η έκθεση έδειξε ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 290.000 bpd στα 27,72 εκατομμύρια bpd, με πρωταγωνιστές τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, και την ανάκαμψη από τις διακοπές λειτουργίας στη Νιγηρία.

Ο ΟΠΕΚ άφησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του πετρελαίου των ΗΠΑ, , σε μεγάλο βαθμό σταθερή στα 600.000 bpd το 20222. Η πρόβλεψη ανάπτυξης για τη συνολική προσφορά εκτός ΟΠΕΚ το 2022 παρέμεινε αμετάβλητη.

Προς το παρόν, ο ΟΠΕΚ έχει περιθώρια να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή από το επιτόκιο του Νοεμβρίου, αναφέρει η έκθεση. Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι ο κόσμος θα χρειαστεί 28,8 εκατομμύρια bpd από τα μέλη του το 2022, αύξηση 200.000 bpd από τον περασμένο μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης