Ενέργεια

ΗΠΑ: Πώληση18 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα, στις 17 Δεκεμβρίου

ΗΠΑ: Πώληση18 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα, στις 17 Δεκεμβρίου
Η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα απελευθερώσει περίπου 50 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματά της
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα πουλήσει 18 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από το στρατηγικό του απόθεμα πετρελαίου (SPR) στις 17 Δεκεμβρίου, ως μέρος ενός προηγούμενου σχεδίου προσπάθειας μείωσης των τιμών της βενζίνης.

Η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα απελευθερώσει περίπου 50 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματά της σε συνδυασμό με άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Κορέα, για την καταπολέμηση του αυξανόμενου κόστους των καυσίμων.

Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Αμερικανών για το υψηλό κόστος των καυσίμων και τον πληθωρισμό παρόλο που ο πρόεδρος έχει λίγα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την τιμή του αργού, μια παγκόσμια αγορά που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

«Ο Πρόεδρος δικαίως πιστεύει ότι οι Αμερικανοί αξίζουν ανακούφιση τώρα και έχει εξουσιοδοτήσει τη χρήση του SPR για να ανταποκριθεί στις ανισορροπίες της αγοράς και να μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm.

Στην Exxon τα πρώτα βαρέλια

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στα υψηλά επτά ετών άνω των 86 δολαρίων το βαρέλι στα τέλη Οκτωβρίου λόγω της αυξανόμενης ζήτησης καυσίμων παγκοσμίως, αλλά έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 13% έκτοτε, εν μέρει λόγω της ανακοίνωσης των ΗΠΑ και της εμφάνισης της παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron.

Τα 18 εκατομμύρια βαρέλια που θα πωληθούν είχαν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο τα προηγούμενα χρόνια. Τα υπόλοιπα βαρέλια θα διατεθούν τους επόμενους μήνες μέσω ανταλλαγών, τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν στο SPR με τόκο.

Η πρώτη ανταλλαγή 4,8 εκατομμυρίων βαρελιών θα γίνει με την Exxon Mobil Corp τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το υπουργείο.

«Καθώς η DOE προχωρά με την πώληση, τα αιτήματα ανταλλαγής θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από τα ενδιαφερόμενα μέρη και να εγκρίνονται ανάλογα με την περίπτωση για την αντιμετώπιση των διαταραχών του εφοδιασμού», ανέφερε.

Οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι κατά μέσο όρο 3,33 δολάρια το γαλόνι, το χαμηλότερο από τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινντιστών Οι τιμές κορυφώθηκαν στα 3,42 δολάρια το γαλόνι στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν περίπου 600 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου σε γιγάντια σπήλαια στο Τέξας και τη Λουιζιάνα. Το τρέχον απόθεμά τους βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης