Ενέργεια

Στροφή της Γαλλίας στην πυρηνική ενέργεια - H θέση Macron για ΑΠΕ και φυσικό αέριο

Στροφή της Γαλλίας στην πυρηνική ενέργεια - H θέση Macron για ΑΠΕ και φυσικό αέριο
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στη διαλείπουσα φύση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Την στήριξή της στην πυρηνική ενέργεια έχει εκφράσει η Γαλλία με τον Emmanuel Macron να τάσσεται υπέρ της «ενσωμάτωσης της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση των πράσινων χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ» σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το euractiv.com

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, πρόκειται για μια θέση, η οποία βασίζεται στα όσα έχουν υποστηρίξει εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), καθώς «η πυρηνική ενέργεια είναι μία από τις λύσεις για την απομάκρυνση του άνθρακα των οικονομιών μας».

Η στροφή στην πυρηνική ενέργεια

Ο Macron υποστήριξε το επιχείρημά του τονίζοντας τη διαλείπουσα φύση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Η στρατηγική μας είναι να απελευθερώσουμε τον άνθρακα τις οικονομίες μας. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε, σημειώνοντας ότι αυτές είναι «διακοπτόμενες, και επομένως δεν μπορούν να υποκατασταθούν πλήρως, ακόμη και με τις διασυνδέσεις μας στην Ευρώπη». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η πυρηνική είναι μεταξύ των πηγών ενέργειας που «εκπέμπουν τις λιγότερες εκπομπές CO2. «Το φυσικό αέριο παράγει περισσότερο CO2, ενώ τα πυρηνικά είναι πολύ καλύτερα», πρόσθεσε.

Με την προτεραιότητα του μπλοκ να είναι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ξεκινώντας από τον πιο ρυπογόνο άνθρακα, ο Μacron είπε ότι τα κράτη θα κινηθούν προς το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά. «Δεν έχουμε πλέον αέριο στο έδαφός μας στην Ευρώπη. Η κατανάλωση περισσότερου φυσικού αερίου σημαίνει εισαγωγή ρωσικού ή τουρκικού φυσικού αερίου», πρόσθεσε. Για να ολοκληρώσει την ομιλία του, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την πυρηνική ενέργεια «κυρίαρχη λύση».

Τέλος, σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson, «οι όροι της συζήτησης για την πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη αλλάζουν» λόγω της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, η οποία απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να συμπληρώσει τις μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης