Ενέργεια

Αργό: Άνοδος 4% λόγω αυξήσεων της Σαουδικής Αραβίας και των εξελίξεων στην Omicron

Αργό: Άνοδος 4%  λόγω αυξήσεων της Σαουδικής Αραβίας και των εξελίξεων στην Omicron

Οι θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της μετάλλαξης και των αυξήσεων των τιμών από την Σαουδική Αραβία ωθούν το αργό σε ανοδική πορεία

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, πρώτη μέρα της εβδομάδας λόγω της αυξανόμενης εμπιστοσύνης ότι η παραλλαγή Omicron του Covid θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση ενέργειας, ενώ μια επικείμενη αύξηση των ιρανικών εξαγωγών φαίνεται απίθανη.
Στις έναρξη της συνεδρίασης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού στις ΗΠΑ διαπραγματεύονταν 4,2% υψηλότερα στα 69,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent αυξήθηκε κατά 3,9%, στα 72,65 δολάρια.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βενζίνης RBOB των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2% στα 1,9934 δολάρια το γαλόνι.

Οι αγορές αργού έχουν πληγεί τον τελευταίο μήνα περίπου από τον φόβο ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων Covid, που πολλαπλασιάστηκε από την πρόσφατη ανακάλυψη της νέας παραλλαγής Omicron, θα έπληττε τη ζήτηση πετρελαίου μόλις οι χώρες αρχίζουν να ανοίγουν ξανά.
Και τα δύο σημεία αναφοράς υποχώρησαν για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα, με τα δύο συμβόλαια έπεσαν περισσότερο από 10% τον τελευταίο μήνα.
Ωστόσο, αναφορές στη Νότια Αφρική, όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά η νέα παραλλαγή, υποδηλώνουν ότι οι περιπτώσεις όμικρον εκεί είχαν μόνο ήπια συμπτώματα.
Επιπλέον, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Joe Biden, Δρ Anthony Fauci, δήλωσε στο CNN σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλος βαθμός σοβαρότητας».
Αυτό βοήθησε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης της αγοράς ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν θέσει πολλές χώρες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της παραλλαγής μπορεί να είναι βραχύβιες και να μην έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση.

Στον θετικό τόνο προστέθηκε η είδηση ​​ότι η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο, αύξησε την τιμή πώλησης του πετρελαίου της που κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ και την Ασία, ακόμη και όταν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι αποφάσισαν να εμμείνουν στο σχέδιό του για αύξηση προμήθειας κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο στη συνάντησή του την περασμένη εβδομάδα.
«Η κίνηση υποδηλώνει ότι οι Σαουδάραβες έχουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές ζήτησης και η αγορά φαίνεται να ανακουφίζεται από αυτό», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.

Επιπλέον, η πιθανότητα αύξησης της ιρανικής παραγωγής στο εγγύς μέλλον φαίνεται να μειώνεται μετά τις συνομιλίες μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και της χώρας του Περσικού Κόλπου για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 που διακόπηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων στη Βιέννη θα ξεκινήσει προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, αλλά οι δύο πλευρές εξακολουθούν να φαίνονται πολύ μακριά ώστε να είναι πιθανή μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης