Πώς τα φωτοβολταϊκά αλλάζουν τα δεδομένα των αγροτικών δραστηριοτήτων

Πώς τα φωτοβολταϊκά αλλάζουν τα δεδομένα των αγροτικών δραστηριοτήτων
Το έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για ορεινές εκτάσεις, οπότε ιδιωτικά και δηµόσια βοσκοτόπια που νοικιάζονταν από κτηνοτρόφους, κατέληξαν στα χέρια εταιρειών που ήταν διατεθειµένες να καταβάλουν ετήσιο µίσθωµα µέχρι και 250 ευρώ ανά στρέµµα

Μπορεί η σχετική νοµοθετική ρύθµιση να προβλέπει ότι το 1% των παραγωγικών εκτάσεων ανά Περιφέρεια επιτρέπεται να διατίθεται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, ωστόσο σε επίπεδο κοινότητας, οι επιπλοκές είναι δυσανάλογες. Πάνω από 5.000 στρέµµατα σε Νίκαια, Χαλκιάδες και Άγιο Κωνσταντίνο έχουν νοικιαστεί σε µεγάλους παίκτες της ενέργειας και θα «φυτευτούν» τους επόµενους µήνες µεγάλες µονάδες φωτοβολταϊκών, που θα µπορούσαν να είχαν τοποθετηθεί σε διπλανούς λόφους που δεν αξιοποιούνται γεωργικά.

Αρχικά, άλλωστε, το έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για ορεινές εκτάσεις, οπότε ιδιωτικά και δηµόσια βοσκοτόπια που νοικιάζονταν από κτηνοτρόφους, κατέληξαν στα χέρια εταιρειών που ήταν διατεθειµένες να καταβάλουν ετήσιο µίσθωµα µέχρι και 250 ευρώ ανά στρέµµα.

Τελευταία ωστόσο, διάφοροι δήµοι έβαλαν µπλόκο στην παραχώρηση δηµόσιων εκτάσεων, ενώ ταυτόχρονα η απόσταση από το δίκτυο έστρεψε το ενδιαφέρον στις πεδιάδες. Είναι πάντως τέτοια η αγωνία στα χωριά της χώρας, που δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσει κάποιος µε ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής και να µην γίνει αναφορά σε κάποιο σχετικό συµβάν εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης