Ενέργεια

ΔΕΗ: Νέο πρόγραμμα εθελουσίας ξεκινά σήμερα 1/11 - Τα κριτήρια για τα επιπλέον μπόνους

ΔΕΗ: Νέο πρόγραμμα εθελουσίας ξεκινά σήμερα 1/11 - Τα κριτήρια για τα επιπλέον μπόνους
Ποιούς τομείς αφορά - Τα έξτρα μπόνους
Ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ξεκινά σήμερα 1η Νοεμβρίου, το τρίτο στη σειρά από τις αρχές του φθινοπώρου. Η απόφαση ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα και ακολουθεί τα δύο προηγούμενα προγράμματα τα οποία αφορούσαν το πρώτο στους μισθωτούς που εργάζονται στα ορυχεία και τους σταθμούς Πτολεμαΐδα και Καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας (αποχώρησαν περί τους 400 εργαζόμενους) και το δεύτερο στους μισθωτούς των δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, δηλαδή της Λιγνιτικής Μελίτης Α.Ε. και της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης Α.Ε.

Το τρίτο κύμα εθελουσίας εξόδου που ξεκινά σήμερα, αφορά στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες της ΔΕΗ  - δηλαδή όσους απασχολούνται στην εμπορία, σε οικονομικά τμήματα κλπ. Εξαιρούνται ωστόσο όσοι εργάζονται στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών, καθώς η αποχώρησή τους κρίθηκε ότι θα δημιουργούσε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των μονάδων που λειτουργούν σε αυτά.
Η εθελουσία που αποφασίστηκε στηn σκιά της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της επιχείρησης, εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της νέας διοίκησης για αναδιάρθρωση της ΔΕΗ και βελτίωση των υπηρεσιών σε ένα τοπίο όπου η επιχείρηση υπό τον Γιώργο Στάσση θα λειτουργεί πλέον με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια με σκοπό τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οντότητας.

Στη νέα εθελουσία έξοδο θα συμπεριληφθούν τα ίδια κίνητρα με εκείνα που ίσχυαν στις δύο προηγούμενες, που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Ιούλιο και ξεκίνησαν η μεν πρώτη στις αρχές Σεπτεμβρίου (και μόλις ολοκληρώθηκε) και η δεύτερη για Μελίτη και Μεγαλόπολη στα τέλη Σεπτεμβρίου. Έτσι θα αφορά στους εργαζομένους άνω των 50 ετών, αν και όπως συνέβη και με τα προηγούμενα προγράμματα αναμένεται ότι θα προσελκύσει όσους βρίσκονται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 56 με 61 ετών.

Οι μισθοί - μπόνους και τα κριτήρια

Το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ, αφορά και αυτό τρεις ηλικιακές κατηγορίες: εργαζόμενοι από 50-54 ετών οι οποίοι θα λαμβάνουν έναν μισθό μπόνους, από 55-61 ετών δύο μισθούς και από 62 ετών και πάνω επίσης έναν μισθό. Πέρα από την ηλικία άλλο κριτήριο είναι τα χρόνια προϋπηρεσίας: από 15-19 έτη οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα δύο μισθών, από 20-29 έτη τρεις μισθούς ενώ από 30 έτη και πάνω τέσσερις μισθούς. Επίσης, έξτρα μπόνους ενός μισθού έχουν όσοι σπεύσουν να εγγραφούν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τις πρώτες ημέρες.

Το βασικό ποσό αποζημίωσης  είναι 15.000 ευρώ, στο οποίο προστίθενται τα ποσά ανάλογα με την ηλικία, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση (προστατευόμενα τέκνα), την άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Προβλέπεται επίσης μπόνους 5.000 ευρώ για όσους είναι κοντά στη σύνταξη για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεσοσταθμικά ένας εργαζόμενος μπορεί μαζί με την αποζημίωση να φτάσει τα 42.000 ευρώ ενώ εργαζόμενοι με πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 50.000 ευρώ.

Όπως σημειώνουν εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, όσοι δεν έχουν θεμελιώσει πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, μπορεί να έχουν δεύτερες σκέψεις, καθώς με τη μετάβαση της εταιρείας από τα …χέρια του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της ΑΜΚ, οι απολυμένοι εργαζόμενοι θα αποζημιώνονται με 12 μισθούς, αν και όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές οι διαφορές δεν θα είναι μεγάλες. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, στα δύο κύματα οικειοθελούς αποχώρησης του 2020 υπολογίζεται ότι είχαν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ περί τους 2.600 εργαζομένους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης