Ενέργεια

Πράσινο φως αναμένεται από τις Βρυξέλλες για κρατικά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης - Σήμερα (4/10) το Εurogroup

Πράσινο φως αναμένεται από τις Βρυξέλλες για κρατικά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης - Σήμερα (4/10) το Εurogroup
Σήμερα 4 Οκτωβρίου το θέμα στο Eurogroup - Πολώνία: Φούσκα η αγορά των CO2
Έντονη είναι η ανησυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας αλλά και για τον κίνδυνο ελλείμματος επάρκειας φυσικού αερίου κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.  Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν μια «εργαλειοθήκη» κατευθύνσεων όσον αφορά τα μέτρα, που θα επιτρέπεται στις κυβερνήσεις να λαμβάνουν για να στηρίξουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τους και τα οποία θα είναι αποδεκτά σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Τα όποια μέτρα λαμβάνονται, θα χρηματοδοτούνται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη και χωρίς τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης.

Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις είναι ιδιαιτέρως ανήσυχες και προχωρούν σε μεμονωμένες παρεμβάσεις τις οποίες αναγκάζονται πολύ σύντομα να αναθεωρήσουν εν όψει του συνεχιζόμενου ράλι των τιμών του φυσικού αερίου και συνακόλουθα του ηλεκτρισμού αλλά και του πετρελαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε πάγωμα των τιμών στους λογαριασμούς αερίου -μετά από αύξηση 12,6% που θα γίνει τον Οκτώβριο- μέχρι την Άνοιξη του 2022, καθώς και φρένο στην αύξηση της τιμής του ρεύματος, στο 4% για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Είχε προηγηθεί η διανομή «ενεργειακής επιταγής» ύψους κατά μέσον όρο 150 ευρώ, σε 5,8 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά, στις 15 Σεπτεμβρίου. Όμως η άνοδος της τιμής των καυσίμων είναι τόσο μεγάλη που αμέσως έγινε αντιληπτό ότι τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις έξτρα δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση.

Η περίπτωση της Ισπανίας

Αντιστοίχως η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου μίλησε για επιδότηση 150 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των καταναλωτών το τελευταίο τετράμηνο του έτους. Το ποσό αυτό πολύ γρήγορα αυξήθηκε στα 200 εκατ. ευρώ ενώ το οικονομικό επιτελείο αναζητεί επιπλέον κονδύλια για αύξηση των επιδοτήσεων σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα, ενώ έχει ήδη καταστεί σαφές ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν κατά πάσα πιθανότητα όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Στην Ιταλία ο Μάριο Ντράγκι έχει ανακοινώσει πακέτο στήριξης των καταναλωτών ύψους 3 δις ευρώ ξεκινώντας από 1,2 δις ευρώ τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η Ισπανία προχώρησε σε προσωρινή μείωση του ειδικού φόρου ηλεκτρικού που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, από το 5,11% στο 0,5% και υιοθέτησε μηχανισμό περιορισμού των επιπλέον εσόδων που θα αποκομίσουν οι εταιρείες ενέργειας λόγω των αυξημένων τιμών στις διεθνές αγορές. Το τελευταίο αυτό μέτρο μάλιστα προκάλεσε την αντίδραση των ισπανικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση από την Eurelectic, την Wind Europe και την Solar Power που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει το ισπανικό πακέτο μέτρων

Βεβαίως η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης ελήφθη αφού είχε προηγηθεί αίτημα της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει των πανευρωπαϊκό μηχανισμό προσδιορισμού της χονδρικής τιμής του ρεύματος, το οποίο απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες οι οποίες παραμένουν προσκολλημένες στο επιχείρημα, ότι οι τιμές θα πέσουν όταν αυξηθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα.

Πολωνία: Φούσκα η αγορά των CO2

Πρόταση για υιοθέτηση ευρωπαϊκού μηχανισμού περιορισμού των αυξήσεων στο ρεύμα μέσω του συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS) έχει καταθέσει και η ελληνική κυβέρνηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να παρουσιάζει την ελληνική πρόταση για πρώτη φορά στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών στη Λιουμπλιάνα.
Ωστόσο μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται διατεθειμένες να ακούσουν, παρά το γεγονός ότι η επερχόμενη ενεργειακή κρίση θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς επίσης στις 6 Οκτωβρίου στη Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας και στις 21-22 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Μάλιστα εν όψει όλων αυτών των συζητήσεων η Πολωνία έχει επίσης εκδώσει non-paper για το θέμα προτείνοντας μεταξύ άλλων να μειωθούν τα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας της ενέργειας, να αναθεωρηθεί η επέκταση του ETS σε κτίρια και μεταφορές.

Μάλιστα η Πολωνία μιλάει για πιθανή φούσκα στις τιμές του CO2 καθώς όπως υποστηρίζει οι τιμές εκπομπών, οφείλονται στην κερδοσκοπία και όχι στα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς και θέτουν υπό αμφισβήτηση τη χρηματοπιστωτική αξιοπιστία των εταιριών ενέργειας εμποδίζοντας την ομαλή ενεργειακή μετάβαση.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι μηχανισμοί τιμών εκπομπών, που σχεδιάζουμε θα πρέπει να βοηθήσουν τις εταιρείες ενέργειας στην πράσινη μετάβασή τους και όχι να οδηγήσουν στην αφερεγγυότητά τους. Πρέπει επειγόντως να περιορίσουμε την επιρροή στις τιμές του ETS που ασκούν οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να επανεξετάσουμε λεπτομερώς πώς είναι δομημένο το ETS, για να εξασφαλίσουμε δικαιοσύνη και προβλεψιμότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης