Ενέργεια

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 21- 22 Οκτωβρίου οι υψηλές τιμές ενέργειας

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 21- 22 Οκτωβρίου οι υψηλές τιμές ενέργειας

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 300% φέτος

 

Σχετικά Άρθρα
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας όταν θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ελαφρύνουν τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου και της ενέργειας.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 300% φέτος λόγω παραγόντων που οφείλονται στα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης, τις διακοπές και την υψηλή ζήτηση καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία COVID-19, αυξάνοντας το κόστος χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ηγέτες από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν την αύξηση των τιμών κατά την επόμενη συνάντησή τους στις 21-22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το σχέδιο ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής, το οποίο επικαλείται το Reuters.
"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας", αναφέρεται στο προσχέδιο. Οι χώρες της ΕΕ είναι υπεύθυνες για τις εθνικές ενεργειακές πολιτικές τους και ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ήδη παρέμβει.

Στις ΑΠΕ θα επιμείνει η ΕΕ

Η Γαλλία προσέφερε εφάπαξ πληρωμή σε φτωχότερα νοικοκυριά, ενώ η Ελλάδα σχεδιάζει επιδοτήσεις για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στοςυ υψηλότερους λογαριασμούς.
Ορισμένες κυβερνήσεις ζήτησαν μια πιο συντονισμένη απάντηση της ΕΕ - με την Ισπανία να αναζητά μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ και να προειδοποιεί ότι οι υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας θα μπορούσαν να βλάψουν τη δημόσια υποστήριξη για τις πολιτικές της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

"Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να συζητήσουμε τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών στις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο", δήλωσε διπλωμάτης την Τρίτη, προσθέτοντας ότι το μπλοκ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι στόχοι του για την κλιματική αλλαγή δεν θα αυξήσουν περισσότερο τις τιμές.
Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι θα παράσχουν μια «εργαλειοθήκη» μέτρων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εθνικές κυβερνήσεις για να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των τιμών - όπως η τροποποίηση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην ενέργεια για τη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η άνοδος των τιμών θα πρέπει να αποθαρρύνει τις χώρες να επιταχύνουν τη στροφή τους από τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, και να διασφαλίσει ότι περισσότεροι πολίτες έχουν πρόσβαση σε προσιτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης