Ενέργεια

ΑΡΙΑΔΝΗ: Η ΡΑΕ "τσέκαρε" την πρόσκληση ενδιαφέροντος για είσοδο επενδυτών

ΑΡΙΑΔΝΗ: Η ΡΑΕ

Η υλοποίηση της Β΄ Φάσης της Διασύνδεσης της Κρήτης προωθείται κατά τρόπο που ισόρροπα σταθμίζει και ικανοποιεί τον επιχειρησιακό προγραμματισμό

 

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε συνέχεια στενής συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ολοκλήρωσε την ενδελεχή εξέταση των μείζονος σημασίας θεμάτων που άπτονται του πλαισίου υλοποίησης του εμβληματικού έργου της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής από την «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ».

Αναλυτικότερα, κατόπιν αξιολόγησης (α) της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ της «ΑΔΜΗΕ Α.Ε.» και της θυγατρικής της εταιρείας «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ» αλλά και (β) του σχεδίου Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της δεύτερης, η Αρχή απέστειλε στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε. συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί ειδικών διατάξεων και όρων που επιβάλλεται να επικαιροποιηθούν, ώστε να συνάδουν με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής και της ΡΑΕ αλλά και να ανταποκρίνονται στο τρέχον καθεστώς υλοποίησης του έργου.

Οι εν λόγω παρατηρήσεις βασίζονται στους ενωσιακούς κανόνες για τον διαχωρισμό (“unbundling”) και την πιστοποίηση της ΑΔΜΗΕ αλλά και την άσκηση από τον Διαχειριστή των πλέον κομβικών αρμοδιοτήτων του, καθώς και στις αρχές που έχει υιοθετήσει η ΡΑΕ αναφορικά με το πλαίσιο ανάπτυξης του εν λόγω έργου (βλ. τις υπ’ αρ. 816/2018, 838/2018, 1190/2018, 150/2019 Αποφάσεις της Αρχής).

Με τις κατευθύνσεις της ΡΑΕ διασφαλίζεται ότι ο τεχνικός σχεδιασμός της διασύνδεσης πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον Διαχειριστή, ο οποίος επιπλέον διατηρεί την πλήρη εποπτεία και έλεγχο επί της κατασκευής του έργου μέχρι την τελική υλοποίησή του.
Ως εκ τούτου, κατόπιν της εντατικής διαβούλευσης, της επίπονης αξιολόγησης και της αναμενόμενης ανταπόκρισης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., η υλοποίηση της Β΄ Φάσης της Διασύνδεσης της Κρήτης προωθείται κατά τρόπο που ισόρροπα σταθμίζει και ικανοποιεί τον επιχειρησιακό προγραμματισμό του Διαχειριστή αλλά και το δημόσιο συμφέρον στην εύθετη ολοκλήρωση του έργου, υπό καθεστώς νομικής ασφάλειας και όρους που εγγυώνται την αποτελεσματική τήρηση των αρχών της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και του ανταγωνισμού σε σχέση με την ανάπτυξη της καίριας αυτής υποδομής.

Ανοιχτή η διαδικασία για την συμμετοχή της State Grid

Όπως έγραφε το WEN, «πράσινο φως» έχει ανάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης, δηλαδή της θυγατρικής του Διαχειριστή που προωθεί το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής.

Η Κομισιόν απάντησε θετικά στο σχετικό ερώτημα της ΡΑΕ και πλέον ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση μειοψηφικού ποσοστού της θυγατρικής του, Αριάδνη, κατά πάσα πιθανότητα έως το τέλος του 2021, ή το αργότερο στις αρχές του 2022.

Η ΡΑΕ είχε υποβάλει το ερώτημα της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του έτους ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το σχέδιο προκήρυξης για την πώληση των μετοχών της Αριάδνης που είχε λάβει από τον ΑΔΜΗΕ.

Ως γνωστόν η Αριάδνη είναι η εταιρία που θα χρηματοδοτήσει θα κατασκευάσει και θα θέσει σε λειτουργία τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης η οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα λειτουργήσει το 2023.

Αξίζει να αναφερθεί η έγκριση από την Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο ακόμη και για την είσοδο της κινεζικής State Grid, στην Αριάδνη, η οποία είναι μέτοχος μειοψηφίας του ΑΔΜΗΕ από το 2017. Η κινεζική
εταιρία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση έως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Αριάδνης από το 2019 και είχε μάλιστα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του προέδρου της Κίνας.

Ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει την πώληση μετοχών της Αριάδνης προκειμένου να χρηματοδοτήσει και με ιδιωτικούς πόρους το μεγάλο έργο της διασύνδεσης της Κρήτης, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνάει το 1 δις ευρώ. Επί του παρόντος για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, ο ΑΔΜΗΕ έχει συνάψει δανειακή σύμβαση ύψους 400 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ και τη Eurobank, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία κατάθεσης του φακέλου για την άντληση επιπλέον 450 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ προετοιμάζει ήδη το φάκελο της μερικής ιδιωτικοποίησης της Αριάδνης και αναμένει οριστική έγκριση από την κυβέρνηση αλλά και τη ΡΑΕ προκειμένου να προχωρήσει στην προκήρυξη του διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού στον οποίο θα καλέσει να συμμετάσχουν ξένοι αλλά και Έλληνες επενδυτές. Μάλιστα στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ είναι στο πλαίσιο της προκήρυξης να προχωρήσει σε road show παρουσίασης της Αριάδνης στους υποψήφιους επενδυτές.Κρίσιμο ζήτημα για τους επενδυτές είναι η οριοθέτηση από την πλευρά της RAE του WACC, που θα προσδιορίσει και την αξία της Αριάδνης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης