Η μάχη του νερού στην Ισπανία – Στο μικροσκόπιο η Iberdrola – Κατηγορείται για κατάχρηση

Η μάχη του νερού στην Ισπανία – Στο μικροσκόπιο η Iberdrola – Κατηγορείται για κατάχρηση
Το υπουργείο Ενέργειας διερευνά τη χρήση νερού δεξαμενής από την Iberdrola

 

Η Ισπανία εξετάζει τη χρήση νερού δεξαμενής από την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Iberdrola (IBE.MC), δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι μια πρόσφατη ταχεία άντληση από μια λίμνη στα δυτικά της χώρας ξεπέρασε τα όρια της «κοινής λογικής».

Οι δήμαρχοι στις πόλεις γύρω από τη δεξαμενή Ricobayo έχουν διαμαρτυρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφού το νερό που αποθηκεύεται εκεί συρρικνώθηκε στο 11% της συνολικής χωρητικότητας 1.145 κυβικών εκτομέτρων σε πέντε μήνες.
Η Iberdrola λέει ότι αντλεί από την δεξαμενή σύμφωνα με τους κανόνες και ότι το νερό ήταν σε παρόμοια ή περίπου οκτώ φορές χαμηλότερα επίπεδα τα τελευταία 25 χρόνια.

Η κρατική αρχή ύδρευσης συλλέγει πληροφορίες για να διαπιστώσει εάν η εταιρεία ξεπέρασε τα καθορισμένα όρια και αναμένει να έχει όλες τις λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός για το Περιβάλλον Hugo Moran. Εάν υπάρχουν ενδείξεις κακής πρακτικής, η εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίσει κυρώσεις, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Πτώση στάθμης

Η απότομη πτώση της στάθμης του νερού οφείλεται εν μέρει στο κλείσιμο ενός κοντινού υδροηλεκτρικού σταθμού, πράγμα που σήμαινε ότι το σύστημα επηρέασε περισσότερο το Ricobayo, ανέφερε η τοπική αρχή ύδρευσης.
Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της έρευνας, "αυτό έχει ξεπεράσει αυτό που θα συνιστούσε η κοινή λογική στη χρήση ενός τόσο ευαίσθητου δημόσιου πόρου όπως το νερό", δήλωσε ο Moran. Οι διαμαρτυρίες των δημάρχων συνέπεσαν με την έντονη συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες στην Ισπανία σχετικά με τρόπους για τον περιορισμό των υψηλών τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές καταγράφουν ρεκόρ λόγω της μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου και του αυξανόμενου κόστους των ευρωπαϊκών αδειών εκπομπής άνθρακα μέσω δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Iberdrola ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα υδρολογικά αποθέματα χρησιμοποιήθηκαν όταν είναι πιο αναγκαία, είτε επειδή δεν υπήρχαν άλλες πηγές είτε επειδή μπορούν να αντικαταστήσουν πιο ακριβά αποθέματα, λαμβάνοντας υπόψη τον περιορισμένο χαρακτήρα τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης