Χρηματιστήριο & Αγορές

Δείκτης ESG ΧΑ: Τράπεζες και ΟΤΕ με μεγαλύτερο weight από τις εταιρίες ΑΠΕ! - Παράδοξο αλλά αληθινό

Δείκτης ESG ΧΑ: Τράπεζες και ΟΤΕ με μεγαλύτερο weight από τις εταιρίες ΑΠΕ! - Παράδοξο αλλά αληθινό
Η υποβάθμιση του ενεργειακού κλάδου στον δείκτη προκαλεί εύλογα ερωτήματα στην υιοθέτηση των κριτηρίων

To Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε την δημιουργία του νέου δείκτη (Δείκτης ATHEX ESG) ο οποίος θα παρακολουθεί την χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υιοθετούν και προβάλουν  τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).
Ο σχεδιασμός φιλοδοξεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες των εταιριών και κατά συνέπεια της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς για να σηματοδοτήσουν τις προσπάθειες συνεχούς βελτίωσης των πρωτοβουλιών ESG καθώς το κανονιστικό περιβάλλον της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης θα εξελίσσεται.

Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία και ο πρόεδρος του κ. Σωκράτης Λαζαρίδης είναι άξιος συγχαρητητρίων.
Όμως παρατηρούνται διάφορα φαινόμενα που είναι άξια ερωτημάτων:
Συγκεκριμένα ποιά είναι τα κριτήρια που χρησιμοποίησε η ανάλυση από το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την διενέργεια  σχετικής μελέτης για το βαθμό αναγνώρισης από πλευράς εισηγμένων εταιρειών της ESG τάσης στην βάση των δημοσιευμένων στοιχείων μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο επιπρόσθετα, το Εργαστήριο συνέταξε και το Χρηματιστήριο Αθηνών διακίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 προς τις εισηγμένες εταιρείες,  σχετικό ερωτηματολόγιο για τις ESG δράσεις τους.
Από την μελέτη προέκυψε η δυνατότητα εφαρμογής μίας συγκεκριμένης μεθοδολογίας βαθμολόγησης ( ESG scoring) των εισηγμένων εταιρειών με βάση τα στοιχεία που προσδιορίζονται στον Οδηγό Δημοσιοποίησης μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών που εξέδωσε το 2019 το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πρωτόλεια εφαρμογή της εν λόγω  μεθοδολογίας είχε ήδη δοκιμαστεί το 2019 κατά την σύνταξη του Οδηγού Δημοσιοποίησης μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών από το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία των KKS Advisors,  με στοιχεία του 2018.  Τα  αποτελέσματα της έρευνας  ανέδειξαν  αξιόλογη τάση βελτίωσης της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης σε θέματα ESG που παρέχουν οι εισηγμένες εταιρείες και λίαν ικανοποιητική αξιοποίηση των μετρικών που προσδιορίζονται στον Οδηγό.
Τα δυο αυτά ενθαρρυντικά αποτελέσματα καθιστούν εφικτή τη διαμόρφωση ενός αρχικού μηχανισμού ESG scoring, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο.

Ερωτήματα για τα κριτήρια και την αξιολόγηση - Άλλα λένε οι διεθνείς οίκοι

Όμως εδώ μπαίνουν συγκεκριμένα ερωτήματα που ζητούν από το Χρηματιστήριο διαφάνεια ως προς την ανάγκη των απαντήσεων που πρεπει να δοθούν.

Πως είνα δυνατόν οι ενεργειακές εταιρίες με μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ, υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους και μερίσματα να είναι πίσω από τις τράπεζες, που έχουν χαμένους μετόχους, ανευ μερισμάτων και έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με τον ένα τρόπο ή τον άλλο τόσες φορές την τελευταία δεκαετία;

Όπως θα δούμε και από τον παρακάτω πίνακα η Μυτιληναίος που είναι  η πρώτη με βάση τις αξιολογήσεις διεθνών και έγκυρων οίκων είναι μόλις στην 6η θέση με βάρος 7,86%.
Όπως μάλιστα είχε καταγράψει το σύνολο των ενημερωτικών ιστοσελίδων,  ένα από τα επενδυτικά κριτήρια, η σημασία των οποίων βαίνει αυξανόμενη, είναι τα ESG.
Τα κριτήρια ESG αποτελούν εδώ και καιρό την νέα κατηγορία αξιολόγησης των εταιριών από επενδυτικής πλευράς και βάσει αυτών γίνεται ως ένα σημαντικό βαθμό πλέον και η τοποθέτηση των κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τον πλέον έγκυρο Οργανσιμό ISS η Mytilineos είναι η πρώτη στην κατηγορία αυτή εισηγμένη εταιρία του FTSE - 25 με αξιολογήσεις που για το κριτήριο Governence είναι στην δεύτερη βαθμίδα, ενώ είναι στην πρώτη βαθμίδα για το κριτήριο Enviroment και Social.
Tα 3 κριτήρια αυτά συναρτώνται κατά πρώτον με την εταιρική διακυβέρνηση, κατά δεύτερον με το περιβάλλον και κατά τρίτον με την κοινωνική συνεισφορά.

Αντίστοιχα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο στον κλάδο των ΑΠΕ βρίσκεται πολύ πιο κάτω στην 15η θέση(!) και τα ΕΛΠΕ με ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των ΑΠΕ είναι κάτω από την LAMDA Development η οποία διαθέτει ένα φιλόδοξο μεν πρόγραμμα, αλλά ακόμα δεν έχει δοκιμασθεί στην πράξη, η επίπτωσή του στο περιβάλλον.
Κάτω από τα ΕΛΠΕ η ΕΥΔΑΠ ενώ σε χαμηλές θέσεις βρίσκονται εταιρίες που έχουν σαν αντικείμενο το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα όπως η Cenergy αλλά και η Quest.

Οι στόχοι του Χρηματιστηρίου

Όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο, στόχος είναι  να κινητοποιηθούν
περαιτέρω τόσο η επενδυτική κοινότητα όσο και οι εισηγμένες εταιρείες στην ποιοτική διάχυση μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Επιπλέον, το Χρηματιστήριο Αθηνών γνωστοποίησε στις εισηγμένες εταιρείες την ανάλυση των ευρημάτων της μελέτης  προκειμένου  αφενός να δοθεί η δυνατότητα επιβεβαίωσης  των αποτελεσμάτων του 2019 ,και ρύθμισης τυχόν αστοχιών στην συγκέντρωση των στοιχείων,  και αφετέρου  να  ενημερωθούν οι ίδιες οι εταιρείες για τον  στόχο ενός  ESG scoring, ο οποίος θα διαμορφώσει τα επόμενα βήματα των προσπαθειών για την ανάδειξη  στην εγχώρια και διεθνή  επενδυτική κοινότητα του ESG profile της ελληνικής κεφαλαιαγοράς,

H Συμβουλευτική Επιτροπή Αξιολόγησης των Δεικτών της Αγοράς Μετοχών που αποτελείται από έμπειρα στελέχη θεσμικών επενδυτών και χρηματιστηριακών εταιρειών, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και έχοντας αναλύσει το πλαίσιο των δεδομένων   αποφάσισε να εισηγηθεί την κατάρτιση κανόνων διαχείρισης ενός νέου δείκτη ESG με τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

Ο νέος δείκτης με ονομασία «Δείκτης ATHEX ESG (ATHEX ESG Index)» σχεδιάστηκε ώστε να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 60 εταιρείες της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α..
Ο υπολογισμός του θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 2 Αυγούστου με τιμή εκκίνησης τις  1,000 μονάδες.
Η πρώτη σύνθεση του δείκτη - εκτός των λοιπών κριτηρίων - προσδιορίζεται με βάση  το ESG score  που προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2019.
Στην αρχική σύνθεση του δείκτη θα συμμετέχουν 35 εταιρείες.
Η σύνθεση του δείκτη θα αναθεωρείται κάθε χρόνο και η πρώτη αναθεώρηση  θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2021 (ταυτόχρονα με τις αναθεωρήσεις των λοιπών δεικτών που υπολογίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών) με βάση τα στοιχεία που θα δημοσιεύσουν οι εισηγμένες εταιρείες στο πλαίσιο της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης  για την χρήση του 2020.

  • ESG Αξιολόγηση - Ποιά είναι

Αξιοποιεί την Μελέτη / Αξιολόγηση «Εργαστηρίου Επενδυτικών Εφαρμογών» του Ε.Κ.ΠΑ. για το βαθμό υιοθέτησης από πλευράς εισηγμένων εταιρειών των ESG δράσεων όπως αυτές αναφέρονται στα δημοσιευμένα στοιχεία μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και τυποποιούνται σύμφωνα με τον «Οδηγό Δημοσιοποίησης ESG Πληροφοριών» του Χ.Α. 

Η πρώτη αξιολόγηση προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2019.

  • Κριτήρια Καταλληλότητας
  • Εταιρείες εισηγμένες στη Κύρια Αγορά του Χ.Α.
  • Ελάχιστη Ευρεία Διασπορά (free float) μεγαλύτερη από 15%
  • Βαθμολογία ESG μεγαλύτερη ή ίση από 0.30
  • Διαδικασία Επιλογής
  • Οι εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας θα ταξινομούνται κατά φθίνουσα σειρά με βάση την τελική ESG βαθμολογία τους
  • Οι 60 πρώτες εταιρείες της κατάταξης θα συμμετέχουν στη σύνθεση του δείκτη.  
  • Στην αρχική σύνθεση του δείκτη, θα συμμετέχουν 35 εταιρείες.
  • Διαδικασία Στάθμισης
  • Υιοθετείται μεθοδολογία προσδιορισμού του βάρους (Weight) κάθε εταιρείας που λαμβάνει υπόψη και την ESG βαθμολόγησή της στη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου του δείκτη.
  • Η κεφαλαιοποίηση κάθε εταιρίας σταθμίζεται με έναν συντελεστή που προκύπτει από το γινόμενο του συντελεστή ευρείας διασποράς (Free Float) με την ESG βαθμολογία.
  • Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής κάθε συμμετέχουσας στο δείκτη στο 10% της αξία του χαρτοφυλακίου του δείκτη (capping process).
  • Σύνθεση Δείκτη
  • Η τελική στάθμιση της σύνθεσης του δείκτη θα προκύψει με βάση τις τιμές των μετοχών της 23/07/2021
  • Η σύνθεση του δείκτη με βάση τις τιμές των μετοχών της 16/07/2021


Η κατάταξη των εταιριών όπως την επέλεξε το ΧΑ


1_40.JPG


2_48.JPG


Παρακάτω μπορείτε να δείτε την μελέτη του καθηγητή κ. Νικόλαου Θ. Μυλωνά που είχε την ευγενή καλοσύνη να δημοσιοποιήσει το Χρηματιστήριο για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

https://www.athexgroup.gr/documents/10180/6373987/ESG+Index+Launch+-+G.+Mourla.pdf/c5ad0e7e-af34-44a8-b4a0-0627cc9c7f02



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης