Ενέργεια

Στην ΡΑΕ η πλήρης εποπτεία του ενεργειακού εφοδιασμού - Η δομή της Επιτροπής για τις έκτακτες ανάγκες

Στην ΡΑΕ η πλήρης εποπτεία του ενεργειακού εφοδιασμού - Η δομή της Επιτροπής για τις έκτακτες ανάγκες
Υπερεξουσίες σε πρόεδρο και ανώτατα στελέχη δίνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

 

Σχετικά Άρθρα

Την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, τον έλεγχο των δικτύων σε ότι αφορά τη συντήρηση και την αξιοπιστία τους ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή τροφοδοσία της χώρας, αλλά και τη διασφάλιση της δυνατότητας πραγματοποίησης επενδύσεων για ανάπτυξη νέου παραγωγικού δυναμικού αποκτά η ΡΑΕ μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή. 

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο η ΡΑΕ παρακολουθεί την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ιδίως σε σχέση με το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης στην ελληνική αγορά ενέργειας, το επίπεδο της προβλεπόμενης μελλοντικής ζήτησης, το προβλεπόμενο πρόσθετο δυναμικό παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που βρίσκεται υπό προγραμματισμό ή υπό κατασκευή, την ποιότητα και το επίπεδο συντήρησης και αξιοπιστίας των συστημάτων μεταφοράς και των δικτύων διανομής και την εφαρμογή μέτρων για την κάλυψη της αιχμής ζήτησης, καθώς και τις συνθήκες της αγοράς ενέργειας σε σχέση με τη δυνατότητα ανάπτυξης νέου παραγωγικού δυναμικού.

Επίσης η ΡΑΕ παρακολουθεί την υλοποίηση των μέτρων διασφάλισης που λαμβάνονται σε περίπτωση αιφνίδιας κρίσης στην ενεργειακή αγορά ή όταν απειλούνται η σωματική ακεραιότητα ή η ασφάλεια των προσώπων, των μηχανημάτων ή των εγκαταστάσεων ή η αρτιότητα των Συστημάτων Ενέργειας.

Σύσταση Επιτροπής Συντονισμού Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης

Για τη διαχείριση περιστατικών κρίσης συστήνεται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Επιτροπή Συντονισμού Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης», η οποία αποτελείται από έναν  εκπρόσωπο της ΡΑΕ, έναν του ΥΠΕΝ, έναν της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και εκπροσώπους των αρμόδιων, κατά περίπτωση, Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ή Δικτύων Διανομής.

Επίσης με το νομοσχέδιο η ΡΑΕ ορίζεται ως η Αρμόδια Αρχή (Competent Authority), σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και σχετικά με την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης ορίζεται ως αρμόδια αρχή για τον καθορισμό της ενιαίας εκτίμησης της «αξίας της απώλειας φορτίου».

Υπερεξουσίες σε πρόεδρο και ανώτατα στελέχη

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τον τρόπο με τον οποίο διαρθρώνεται διοικητικά η Αρχή ενώ παρέχει υπερεξουσίες στο πρόεδρο όσον αφορά την επιλογή και την τοποθέτηση των διευθυντικών στελεχών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι συστήνονται αυτοτελή Γραφεία, επιπέδου Διεύθυνσης, που υπάγονται απευθείας στον Πρόεδρο της ΡΑΕ και τη διεύθυνση των Γραφείων αναλαμβάνει μέλος της Γραμματείας της ΡΑΕ είτε Ειδικός Επιστήμονας είτε Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που επιλέγεται από τον Πρόεδρο της ΡΑΕ χωρίς άλλη διαδικασία.

Το Γραφείο Προέδρου τη ΡΑΕ στελεχώνεται και από ειδικούς συνεργάτες και η πρόσληψη στις θέσεις αυτές γίνεται με απόφαση του Προέδρου της ΡΑΕ χωρίς άλλη διαδικασία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι η δικαστική υπεράσπιση και νομική υποστήριξη των μελών της ΡΑΕ και του προσωπικού που υπηρετεί και απασχολείται στη Γραμματεία της ΡΑΕ με οποιαδήποτε έννομη σχέση, όταν ενάγονται ή κατηγορούνται για πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ανατίθεται, σε εξωτερικό δικηγόρο που ορίζεται από την Ολομέλεια της ΡΑΕ η οποία καλύπτει τη σχετική δαπάνη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης