Ενέργεια

Η Ουκρανία αντιμέτωπη με πιθανή έλλειψη ντίζελ τον Μάιο

Η Ουκρανία αντιμέτωπη με πιθανή έλλειψη ντίζελ τον Μάιο

 Διακοπή τροφοδοσίας από την Ρωσία

 

Η Ουκρανία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ελλείψεις ντίζελ τον Μάιο λόγω προγραμματισμένης συντήρησης στο διυλιστήριο Mozyr της Λευκορωσίας, που συμπίπτει με διακοπή της προσφοράς από τη ρωσική Rosneft ανέφεραν πηγές που επικαλείται το Reuters τη Δευτέρα 19/4/2021.

Ο trader Proton Energy Group που εδρεύει στην Ελβετία, ο οποίος προμήθευσε diesel από την Rosneft και υγροποιημένο πετρέλαιο την Ουκρανία, διέκοψε τις εξαγωγές από την 1η Απριλίου και ο νέος προμηθευτής Coral Energy δεν έχει ακόμη αναλάβει, ανέφεραν πηγές.
Η Ουκρανία καταναλώνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια τόνους ντίζελ ετησίως, εισάγοντας τα δύο τρίτα των αναγκών της, κυρίως από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Αφού η Proton διέκοψε τις προμήθειες, η Ουκρανία επιδίωξε να αυξήσει τις θαλάσσιες εισαγωγές, αλλά οι όγκοι ήταν ανεπαρκείς. Η Rosneft, η οποία προμήθευσε περίπου 1,75 εκατομμύρια τόνους ντίζελ στην Ουκρανία πέρυσι μέσω αγωγών και σιδηροδρόμων, δεν σχεδιάζει να συνεχίσει τις εξαγωγές τον επόμενο μήνα και το διυλιστήριο της Λευκορωσίας Mozyr θα προχωρήσει σε προγραμματισμένη συντήρηση από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, ανέφεραν οι trader.
Το Mozyr αναμένεται να προμηθεύσει περίπου 150.000 τόνους ντίζελ στην Ουκρανία τον Μάιο, από τους συνηθισμένους 240.000 τόνους το μήνα, σύμφωνα με trader . "Αναμένουμε έλλειμμα περίπου 270.000 τόνων τον Μάιο", ανέφερε μία από τις πηγές. Η έλλειψη ντίζελ θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 150.000 και 200.000 τόνων τον επόμενο μήνα, όταν ο μεγάλος παραγωγός σιτηρών Ουκρανία θα είναι στη μέση της περιόδου σποράς.
Η Ουκρανία έχει αυξήσει τις εισαγωγές από θαλάσσιους λιμένες και σιδηροδρόμους για να αντισταθμίσει τις ελλείψεις.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης