Ενέργεια

Νέος ΕΛΑΠΕ και ΕΤΜΕΑΡ με «ένεση» 202 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Νέος ΕΛΑΠΕ και ΕΤΜΕΑΡ με «ένεση» 202 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
Xωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις o ΕΛΑΠΕ το 2020  θα έκλεινε με έλλειμμα άνω των 200 εκατ. ευρώ

Τη δημιουργία ενός δεύτερου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ αποκλειστικά για την πληρωμή της ενέργειας που θα παράγεται από τις νέες μονάδες οι οποίες θα εντάσσονται στο σύστημα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021, αλλά και «δομικές» παρεμβάσεις στον υφιστάμενο ΕΛΑΠΕ για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν με ποσό ύψους 202 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτηρίζονται ως «μεταρρύθμιση που στοχεύει στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και διευκολύνει τη χρηματοδότηση των νέων έργων  ΑΠΕ».

Σύμφωνα πάντα με το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα πραγματοποιηθούν:

  • Δομικές παρεμβάσεις στον υφιστάμενο ΕΛΑΠΕ για την εξασφάλιση της οικονομικής του βιωσιμότητας μετά το πλήγμα που υπέστη λόγω της πανδημίας.
  • Δημιουργία νέου ΕΛΑΠΕ αποκλειστικά για τις νέες ΑΠΕ (που εντάσσονται μετά την 1.1.2021) με εγγενώς εξασφαλισμένη την βιωσιμότητά του.

Για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης το Ταμείο Ανάκαμψης  θα συνεισφέρει 202 εκατ. ευρώ κατανεμημένα στη πενταετία 2021-2026 και τα υπόλοιπα κεφάλαια που θα χρειαστούν θα καλύπτονται από ένα νέο ρυθμιζόμενο δυναμικό έσοδο.

Όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας το έσοδο αυτό, θα αυξομειώνεται και θα έχει τη μορφή τέλους αντίστοιχου με το υφιστάμενο ΕΤΜΕΑΡ

Πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές οι οποίοι στο σύνολο τους πληρώνουν το σημερινό ΕΤΜΕΑΡ.

Το μέτρο θα ισχύσει από την αρχή του 2021, στη διάρκεια του οποίου ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά ότι θα εγκατασταθούν νέες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.601 MW, εκ των οποίων τα 640 MW αιολικά, τα 932 MW φωτοβολταϊκά, τα 10 MW από μικρά υδροηλεκτρικά, τα 15 MW από βιομάζα και 2 MW από ΣΗΘΥΑ.

Παλιός και νέος ΕΛΑΠΕ θα «τρέχουν» παράλληλα

Ο νέος ΕΛΑΠΕ και το νέο ΕΤΜΕΑΡ, που θα τρέχουν παράλληλα με τον παλαιό ΕΛΑΠΕ και το υφιστάμενο ΕΤΜΕΑΡ, κρίθηκαν απαραίτητα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει νέο έλλειμμα στο Λογαριασμό.

Το 2020 ο ΕΛΑΠΕ έτρεχε με ρυθμό που έδειχνε ότι θα κλείσει η χρονιά με έλλειμμα άνω των 200 εκατ. ευρώ, πράγμα που ανάγκασε τον Νοέμβριο του 2020 την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας να λάβει μία σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων  εφάπαξ εισφορά 6% στα έσοδα του 2020 για τις ΑΠΕ που είχαν τεθεί σε λειτουργία ως τις 31/12/2015, μία  επίσης εφάπαξ χρέωση στους προμηθευτές, επιβολή τέλους στο πετρέλαιο κίνησης  κλπ, προκειμένου να αποφύγει το έλλειμμα.

Ωστόσο ήταν προφανές με την συνεχή είσοδο νέων ΑΠΕ στο σύστημα το πρόβλημα θα επανεμφανιζόταν.

Βέβαια το 2020 είχε αρκετές ιδιαιτερότητες λόγω της πανδημίας, όπως την πτώση της τιμής των ρύπων το δεύτερο τρίμηνο, την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και της τιμής του ηλεκτρισμού, που άσκησαν έντονες πιέσεις στα έσοδα και τις δαπάνες του ΕΛΑΠΕ.

Όμως από το δεύτερο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς επήλθε ανάκαμψη, ιδιαίτερα στις τιμές των ρύπων, καθώς και του ηλεκτρισμού. Οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων το  2021 έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς κινούνται στο επίπεδο των 40 ευρώ/τόνο CO2.

O Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ, ο οποίος τροφοδοτείται από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων ( και όχι μόνον)  καλύπτει τη διαφορά ανάμεσα στις προκαθορισμένες τιμές  ανά τεχνολογία ΑΠΕ και τη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού.  Για το 2020 η συνολική αποζημίωση για τις μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στο διασυνδεδεμένο σύστημα ανήλθε στα 1,988 δισ. ευρώ. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης